Door Marjolein Moorman op 12 november 2013

De Voorleesexpres

Hij stond me bovenaan de trap al op te wachten. Met grote bruine ogen vol verwachting en een grote lach op zijn gezicht. Het was meteen een vrolijke eerste kennismaking met de 5-jarige Arda.

Sinds afgelopen vrijdag ben ik zijn voorlezer. De komende 20 weken zal ik elke week zijn trap in de Indische buurt beklimmen als vrijwilliger van de voorleesexpress.

De voorleesexpress is een club vrijwilligers die kinderen met een taalachterstand wil helpen om leesplezier en taalvaardigheid te ontwikkelen door hen wekelijks een uur voor te lezen. Een prachtig en belangrijk initiatief, want veel Amsterdamse kinderen hebben een taalachterstand, waardoor ze onder hun niveau presteren op school. Als je niet begrijpt wat er van je wordt gevraagd, is het moeilijk meekomen en raak je snel achterop. Een taalachterstand op jonge leeftijd bepaalt dan de rest van een leven.

“Met welk boek zal ik beginnen?”, vroeg ik. Arda had de door mij meegenomen boeken allemaal netjes uitgestald op de salontafel en zijn eigen boeken erbij gelegd, voor het grootste deel kleurboeken. Arda koos voor Aap en Mol in het museum. “Wat is een museum?”, vroeg ik hem. Hij keek me peinzend aan. “Met mensen die op de grond zitten en met hun handen naar beneden gaan”, zei hij na lang nadenken. Daarna dwaalde zijn blik af naar de televisie die op een Turkse zender stond.

Aanstaande vrijdag vraag ik Arda opnieuw wat een museum is. We hebben het boek van voor tot achter uitgelezen en ik heb zijn moeder gevraagd dat deze week nog een paar keer te doe. En tijdens het lezen zet ze voortaan de televisie uit.

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman is onze wethouder Onderwijs, Armoede, Schuldhulpverlening en Jeugdzorg en was de lijsttrekker van de PvdA Amsterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. De strijd voor gelijke kansen staat centraal in alles wat zij doet. Wil jij alles over haar weten? Bezoek dan haar website www.marjoleinmoorman.nl Marjolein haar verhaal voor Amsterdam   Marjolein haar

Meer over Marjolein Moorman