2 augustus 2006

'Circus vreselijk ouderwets.' PvdA stelt vragen.

“Circus Renz allerminst ouderwets” kopte de recensie in het NRC van donderdag 27 juli. Ik zou het graag geloven, maar de foto waar leeuw Clarence daas in de camera kijkt en dompteur Yvonne verleidelijk over hem heen hangt, doet mij eerder het tegenovergestelde geloven. Circus Renz laat leeuwen “gehoorzaam doen wat ze moeten doen en de olifanten hoeven alleen maar een stukje te lopen” aldus het NRC. Helaas kunnen de olifanten buiten ook maar een stukje langs de Spaarndammerdijk lopen en de leeuwen zitten hele dagen in warme hokken. Is dat niet juist allerminst modern?

Al jaren zetten dierenwelzijn organisaties zich in om een onderscheid te maken tussen het gebruik van wilde dieren ter vermaak in een circus en voor educatie in bijvoorbeeld een dierentuin. Overwegingen om leeuwen en olifanten wel in een dierentuin toe te staan bestaan uit het feit dat de leefomgeving van wilde dieren zo goed mogelijk nagebootst wordt, dat kinderen tekst en uitleg krijgen hoe de dieren leven en wat ze eten. Voor circussen is dat niet het geval. De wilde dieren slijten de dagen met het aanleren van kunstjes, het leven in hokken en rondjes lopen in een piste.

Er is een Dierenwelzijnswet waarin opgenomen kan worden dat we het gebruik van wilde dieren ter vermaak ethisch onverantwoord vinden. Echter die wet is nog niet ingevuld en verantwoordelijk minister Veerman van Landbouw is dat ook niet van plan te doen. Tegelijkertijd kunnen gemeenten via een Algemeen Plaatselijke Verordening circussen verbieden uit veiligheidsoverwegingen. Leeuw Clarence kan namelijk de opvolger zijn van beer Bruno, die het zuiden van Duitsland een tijdje onveilig maakte. Zuiver zou het zijn om dierenwelzijn als reden te gebruiken. De Amsterdamse gemeenteraad nam in maart dit jaar, op initiatief van Jupijn Haffmans van Amsterdam Anders/de Groenen, daartoe een motie aan. Het nieuwe College doet er goed aan om die motie snel uit te voeren en niet te wijzen naar Den Haag of Brussel. Zoals ook in de recensie van het NRC staat “dieren ontbreken niet, maar spelen hier geen hoofdrol”. Ontsla die dieren van een bijrol!

Anne Graumans en Peggy Burke stellen vragen aan het College, klik hier voor de vragen

Zie ook www.wildedierendetentuit.nl