25 september 2007

‘Schonere auto’s, beter OV, minder nadruk op parkeertarieven’

Een schonere stad is essentieel voor de gezondheid van Amsterdamse kinderen. Daarnaast kunnen bouwprojecten alleen doorgang vinden als er wordt voldaan aan de Europese normen voor een schone lucht. De PvdA-fractie in Amsterdam is dan ook blij dat er door dit college in de discussienotitie Voorrang voor een Gezonde Stad maatregelen worden voorgesteld voor een betere volksgezondheid.

De voorgestelde maatregelen focussen zich volgens de fractie op dit moment echter te eenzijdig op het verhogen van de parkeertarieven. Manon van der Garde, fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam: “Wij willen dat er meer wordt gekeken naar maatregelen voor schonere auto’s, schoner vrachtverkeer en beter uitgewerkte alternatieven van openbaar vervoer. Deze maatregelen moeten in samenhang met een eventuele verhoging van de parkeertarieven worden bekeken.”

De fractie verzoekt het college in de begroting rekening te houden met de optie om al in 2008 meer P&R terreinen aan te leggen en te werken aan het verbeteren van de fietsvoorzieningen in Amsterdam. Daarnaast moet er ook worden gewerkt aan een kwalitatief beter openbaar vervoer in de stad. Deze maatregelen betekenen wat de fractie betreft dat er minder nadruk komt te liggen op het verhogen van de parkeertarieven.

Ook vindt de fractie de sociale en economische effecten van de maatregelen belangrijk. De maatregelen moeten niet in de weg staan van een bloeiende economie en de sociale samenhang in de stad. “De ondernemer binnen de ring en Amsterdammers die afhankelijk zijn van de auto, omdat er geen goede alternatieven zijn, mogen niet de dupe worden van een tariefsverhoging,” aldus Manon van der Garde. De fractie hoopt dat de opmerkingen worden meegenomen in het definitieve voorstel van het college.