4 april 2007

Verslag conferentie jongerenhuisvesting

Op 3 april vond de PvdA conferentie jongerenhuisvesting plaats. Op een drukbezochte avond in het Stadhuis werd er gesproken over de woonwensen en behoeftes van Amsterdamse jongeren. Een impressie van een inspirerende avond.

De door wethouder Herrema recentelijk gepresenteerde visie jongeren- en Studentenhuisvesting diende als leidraad voor deze conferentie. De visie laat ruimte voor nieuwe initiatieven, daar het nog niet beschikt over een uitvoeringsprogramma jongerenhuisvesting en begeleid wonen.

De eerste workshop had als thema begeleid wonen. Bij begeleid wonen gaat het om jongeren die naast een huisvestingsbehoefte ook een zorg – of hulpverleningsvraag hebben, zoals tienermoeders, zwerfjongeren en vroegtijdige schoolverlaters. In de workshop werd uitgebreid ingegaan op het beter inzichtelijk maken van zowel de hulpvraag van jongeren, als het aanbod vanuit hulpverlening. Er werd onder meer gepleit voor een betere integrale aanpak door het sluiten van convenanten met corporaties en energiebedrijven. Ook zou er voortaan een onderscheid gemaakt moeten worden tussen ‘hardcore’ en ‘softcore’ probleemjongeren om beter preventief te werk te kunnen gaan.

De workshop reguliere jongerenhuisvesting sloot hier grotendeels op aan. Investeren in reguliere jongerenhuisvesting moet dan ook worden beschouwd als een preventieve maatregel. Door gericht te investeren in jongerenhuisvesting in probleemwijken kan voorkomen worden dat jongeren zover afglijden dat zij aangewezen zijn op de hulpverlening. Daarnaast kan het toekomstige aanbod voor jongeren een goede kans bieden voor jongeren die een vervolgstap willen maken vanuit het begeleid wonen.

De raadsleden Burke, Kaplan, Willemse en Mulder zullen de opgedane ideeën en suggesties bestuderen, om later dit jaar concrete aanbevelingen te doen aan het college. Er is de PvdA Amsterdam dan ook veel aangelegen om input te verzamelen. Dus heeft u suggesties en/of ideeën? Laat het ons weten!

  • Klik hier voor de visie jongeren en studentenhuisvesting