Door op 13 december 2013

Kun je op school openlijk homo zijn?

Vandaag is Paarse vrijdag. Vandaag draag ik paars om solidariteit te tonen met homo- en biseksuele, lesbische en transgenderjongeren. Voor veel jongeren is het nog steeds niet makkelijk om zichzelf te kunnen zijn. Duizenden Amsterdamse jongeren worstelen dagelijks met hun identiteit. Afgelopen jaar brachten Marjolein Moorman en ik een bezoek aan drie klassen van  het Comenius Lyceum. We bezochten deze klassen in het kader van de ‘Moeilijke Vragentoer’, waarbij we jongeren uitdaagden met ons het debat aan te gaan over taboerijke onderwerpen in de stad. Op het Comenius, een school waar bijna alle leerlingen een moslimachtergrond hebben, wierpen we de vraag op: kun je op deze school openlijk homo zijn?

Alle drie de klassen waren stellig: ‘op deze school zijn geen homo’s’. Vrijwel alle jongeren (letterlijk: 1 meisje daargelaten) waren ervan overtuigd dat homoseksualiteit is aangeleerd en dat jongeren ervoor kiezen homo te zijn om aandacht te krijgen (zoals popsterren, zoals een meisje invulde). Onze inbreng dat je als homoseksueel wordt geboren, ging er niet in. Deze  debatten waren niet makkelijk. Verre van. Maar het lukte de leerlingen en ons wel met wederzijds respect het debat te voeren.  Na afloop gaven we elkaar een hand. Ik hoopte dat we ten minste een paar jongeren aan het denken hadden gezet.

Vorige maand sprak ik bij toeval de leraar maatschappijleer die ons op het Comenius in zijn lessen ontving. Hij vertelde me dat het bezoek van de PvdA hem en zijn collega’s aan het denken had gezet. Hij besloot een vervolg te geven aan ons bezoek. Vandaag op Paarse vrijdag organiseert het Comenius een project over homoseksualiteit. Vier havo-klassen doen mee aan een peer-to-peer project waarbij LHTB-jongeren met een Turkse of Marokkaanse achtergrond van buiten de school in gesprek gaan met hun leeftijdsgenoten op het Comenius. De school vindt het spannend. Ik vind het dapper. Ik hoop dat vele scholen dit voorbeeld volgen. Ieder geval op elke Paarse vrijdag, maar nog mooier: iedere dag weer.