15 november 2006

Renteloze hypotheek voor starters

Uit Het Parool van vandaag:
‘Er komt een gemeentefonds voor aanvullende renteloze hypotheken. Het fonds schiet huurders te hulp die te weinig verdienen om een starterswoning te kopen. In aanmerking komen ook gezinnen die een hogere hypotheek nodig hebben voor een extra kamer.

De PvdA-fractie in de gemeenteraad lanceerde het plan vanmiddag bij de behandeling van de begroting. Het initiatief krijgt steun van coalitiegenoot GroenLinks.

De regeling geldt alleen voor kopers met lage of middeninkomens die een sociale huurwoning achterlaten. Het fonds springt bij voor het deel van de lening dat kopers tekort komen.

De PvdA-raadsleden Hetti Willemse en Michiel Mulder, bedenkers van het plan, spreken van ’een smeermiddel’ van de vastgelopen woningmarkt.

Willemse en Mulder mikken vooral op middengroepen. ’’Die houden een sociale huurwoning bezet, maar kunnen geen andere woning vinden,’’ aldus Mulder. Willemse: ’’Meestal is het die extra kamer die het gezin niet kan betalen. De prijs van zo’n kamer schommelt rond de dertigduizend euro. Als dat te veel wordt, kan renteloos worden bijgeleend.’’

Collega Maarten van der Meer, woningexpert bij van GroenLinks, spreekt desgevraagd van een uitstekend voorstel. ’’Iets dergelijks hebben wij in Den Haag ooit voorgesteld.’’

Aldus Het Parool.

Een miljoen euro wordt in een nieuw fonds gestort. De verwachting is dat volgend jaar al 100 mensen van deze regeling gebruik kunnen maken. Als je verhuist wordt het renteloze deel rentedragend.