12 november 2006

Als PvdA wint, wint Amsterdam.

1. Kinderen eerst.
Kinderen verdienen kansen en de samenleving heeft baat bij goed opgevoede kinderen. Daarom geldt voor de PvdA: Kinderen eerst! We willen kinderen gelijke kansen bieden op ontwikkeling en hun ouders de keuze bieden om zorg te combineren met werk. Dat doen we door de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren en de opvang voor iedereen gratis te maken voor drie dagen per week.

In Amsterdam is de PvdA hiermee al begonnen. Er worden nu met maar liefst 150 scholen afspraken gemaakt over samenwerking tussen opvang, sportverenigingen en de scholen. Naast het de ouders makkelijk maken om te werken, kunnen we in Amsterdam ook werken aan de taalvaardigheid van de kinderen en het draagt bij aan integratie: als kinderen ook na school samen sporten en spelen leren ze elkaar nog beter kennen en begrijpen.

De Amsterdamse PvdA heeft na de verkiezingen in maart veel geld uitgetrokken voor kinderen. Het opsporen van achterstanden moet zo vroeg mogelijk plaatsvinden, kinderen die niet goed Nederlands spreken moeten zo vroeg mogelijk les krijgen, zodat ze zonder achterstand op school komen. Je kunt beter zorgen dat kinderen niet op het slechte pad raken, dan achteraf proberen ze weer op het goede pad te krijgen. Met de PvdA in de regering weten we dat het speerpunt van het kabinet investeren in kinderen wordt.

2. Fors investeren in onderwijs.
Werken aan het Nederland van morgen is investeren in het onderwijs van vandaag. Daarom trekken we 2,1 miljard euro uit voor onderwijs. De kwaliteit van het onderwijs moet omhoog en de uitval in het VMBO moet drastisch omlaag. We pleiten voor een forse salarisverhoging (tot wel 10%) voor leraren, vooral in het basisonderwijs en in het VMBO.

60% van de Amsterdamse jongeren gaat naar het VMBO. Daar worden de automonteurs, verpleegsters, drukkers, computertechnici etc.. opgeleid. Kortom, de ruggengraat van de Amsterdamse economie. Daarom moeten Amsterdamse jongeren leren omgaan met de nieuwste apparatuur, voordat zij aan het werk gaan.

In Amsterdam doet de PvdA veel aan samenwerkingsprojecten tussen scholen en bedrijven. Talloze voorbeelden zijn hiervan te vinden. Op het VMBO moet daarom goed les gegeven worden, door goed betaalde leraren in soms moeilijke klassen.

Als jongeren met plezier naar school gaan en leren dat leren leuk kan zijn, hebben we ook minder overlast op straat en betere werknemers voor onze bedrijven.

De PvdA Amsterdam gaat er voor zorgen dat alle Amsterdamse scholen worden aangesloten op super snel internet (via glasvezel). Zodat leerlingen leren werken met de nieuwste mogelijkheden.
Dit Kabinet heeft 300 miljoen per jaar bezuinigd op onderwijs. De PvdA wil fors investeren, onze kinderen verdienen het!

3. Werk voor iedereen.
De PvdA wil meer mensen aan het werk. Voor mensen die al lang aan de kant staan, investeren we in participatiebanen. We maken het voor werkgevers goedkoper om mensen in dienst te nemen. Werk moet lonen. Dus komt er een werkbonus van 500 euro. Jongeren tot 27 jaar zitten niet thuis, maar zijn op school of aan het werk.

In Amsterdam is een jongere aan het werk of gaat naar school. De PvdA heeft voor alle jongeren altijd wat te doen: werken aan zijn eigen toekomst. Het is ook goed als werkgevers hierbij een beetje worden geholpen door de werkbonus. In Amsterdam is de PvdA al begonnen met het geven van banen aan mensen die het op eigen kracht maar moeilijk redden. Niet iedereen kan 100% presteren in onze snelle, dynamische stad. Dat is niet erg. Ook voor die mensen hebben we plek. Het is beter als ze voor 80% wel mee doen, dan 100% niets doen. Voor de mensen zelf, natuurlijk, die daardoor een eigenwaarde ontwikkelen. Maar ook voor bijvoorbeeld de speeltuin, de school of de kinderboerderij: altijd fijn als mensen bereid zijn te helpen; er is genoeg te doen! Met de PvdA in het kabinet krijgen we meer klassenassistenten, conciërges en tramconducteurs. Dat is goed voor de mensen die in deze beroepen werken en goed voor Amsterdam.

4. Verschillen tussen arm en rijk verkleinen.
De verschillen tussen arm en rijk zijn de afgelopen jaren uit het lood geslagen. De PvdA wil dat rechtzetten. Daarom nemen we maatregelen om de verschillen tussen arm en rijk te verkleinen. We draaien de bezuinigingen op de huursubsidie terug. De nominale zorgpremie gaat omlaag naar 400 euro en de onrechtvaardige no claim regeling schaffen we af. We bestrijden armoede, zodat voedselbanken niet meer nodig zijn.

Het bestrijden van armoede in Amsterdam is heel belangrijk voor de sociale stabiliteit van de stad. Een paar feiten: bijna 30% van de Amsterdamse jongeren groeit op in armoede. (van de Marokkaanse jongeren 48%, anderen etniciteiten 32%, autochtonen 13%)
72% van de arme gezinnen leeft langer dan drie jaar in armoede.

De verlaging van huursubsidie, zorgpremies, et cetera komen hard aan bij ouderen en deze gezinnen Dit kabinet heeft 25 miljoen euro van de gemeente afgepakt. Dit is geld, waarmee mensen werden gestimuleerd om aan het werk te gaan, de armoede werd bestreden en werd gezorgd voor beter onderwijs. We zijn daarom blij met de voorstellen van de landelijke PvdA. Daardoor wordt er op al deze punten weer geld geïnvesteerd. Geld kunnen investeren om mensen aan de slag te krijgen, in de Amsterdamse economie te stoppen, banen te creëren en daarmee voorgoed uit de armoede te halen.
Het Amsterdamse armoedebeleid is vooral gericht op kinderen: we vergoeden schoolboeken en geven computers, zodat de ouders niet besparen op de schooluitgaven. Ook werken we aan gratis openbaar vervoer voor ouderen.

5. Noodplan verpleeghuiszorg.
Er komt een noodplan voor de verpleeghuiszorg. Veel bewoners komen bijna niet buiten. Ook het feit dat er ‘pyjamadagen’ bestaan, is voor ons onaanvaardbaar. De PvdA wil ervoor zorgen dat verplegers weer tijd voor mensen hebben. Daarom komen er 2500 extra handen aan het bed.

De pyjamadagen zijn helaas ook in Amsterdam geen uitzondering. Nog steeds horen we verhalen over ouderen die niet genoeg eten en drinken en verpleging die het zo druk heeft dat er niet naar de dieperliggende oorzaak wordt gekeken. 2500 extra handen aan het bed, dat betekent aandacht voor ouderen die onze steun hier in Amsterdam nodig hebben. Tevreden ouderen en tevreden personeel met tijd voor wat menselijkheid.

6. Respect voor elkaar: aanval op asociaal gedrag.
Laten we weer samenleven met meer respect voor elkaar. Daarom maken we korte metten met vandalisme, onbeschoftheid en ander asociaal gedrag. Of het nu gaat om fraude en misbruik met uitkeringen of onbeschoft gedrag tegen ambulancepersoneel: asociaal gedrag wordt niet getolereerd en strenger bestraft. Met 2000 extra agenten pakken we overlast en criminaliteit aan.

Vandalisme en asociaal gedrag zorgen voor tenenkrommende situaties. Ambulancepersoneel wordt in Amsterdam belaagd, in sommige wijken kunnen homoseksuelen maar moeilijk hand in hand de straat op en er zijn straten waar velen zich ’s avonds niet veilig voelen. Dat kan niet. In Amsterdam zijn we al tientallen jaren bezig om te zorgen voor een leefbare omgeving. Cameratoezicht, mobiele camera’s meldpunten voor discriminatie en speciale programma’s die jongeren en bewoners met elkaar in contact brengen, Ook andere preventieve maatregelen en lik op stuk beleid helpen om deze problemen te voorkomen. Het moet voor iedereen glashelder zijn hoe je omgaat met ambulancepersoneel.

Het betekent ook dat we in deze stad uitdragen dat homoseksualiteit een integraal en waardevol onderdeel is van onze samenleving. Tenslotte betekent preventief beleid ook dat ervoor wordt gezorgd dat slechte woonomstandigheden en uitzichtloze situaties, thuis, op school en op de straat via een sluitend programma van werk, woningvernieuwing en individuele coaching worden aangepakt. Hiervoor is geld en inzet nodig. De inzet wordt getoond door de PvdA-bestuurders in de stadsdelen en de stad, het geld moet vanuit Den Haa
g beschikbaar worden gesteld. Gaat het dan alsnog mis dan moeten er mogelijkheden zijn om vandalisme en asociaal gedrag harder en sneller te bestraffen. De straat is van iedereen, van elkaar blijf je af.

7. Iedereen ingeburgerd: wachtlijsten taallessen in 4 jaar weg.
Teveel mensen in Nederland zijn onvoldoende ingeburgerd en spreken de Nederlandse taal niet. Daar wordt niemand beter van. Daarom werken we de wachtlijsten bij de taallessen in 4 jaar weg.
We hebben in Amsterdam 80.000 mensen die de taal onvoldoende beheersen. Dat is veel te veel. In Amsterdam zijn geen wachtlijsten: wij investeren fors in taalonderwijs, met name voor ouders met schoolgaande kinderen. Onze ambitie is: over vier jaar spreken alle ouders Nederlands. Boven op het inburgeringprogramma krijgen de nieuwkomers een cursus ‘Amsterdam’. Een les in de geschiedenis van Amsterdam.

8. Een onbezorgde oude dag, nu en in de toekomst.
Iedereen heeft recht op een onbezorgde oude dag. De afgelopen jaren zijn veel ouderen er in inkomen op achteruitgegaan. Wij doen het anders. De PvdA wil dat de AOW altijd, van jaar tot jaar, meestijgt met de lonen. Daarnaast draaien we de bezuiniging op de huursubsidie terug, de no claim regeling in de zorg wordt afgeschaft en in de daluren wordt openbaar vervoer voor ouderen gratis.

Ook in Amsterdam leven er ouderen onder de armoedegrens en moeten zij aanschuiven bij de voedselbank omdat hun AOW niet toereikend is. Dat kan niet. De AOW moet weer een uitkering zijn waarvan je kan leven, ook zonder aanvullend pensioen. Zo voorkomen we in de grote steden stille armoede onder ouderen. Gratis openbaar vervoer betekent dat ouderen in Amsterdam ook daadwerkelijk gebruik kunnen maken van de vele voorzieningen van Amsterdam. Met gratis openbaar vervoer blijven ouderen mobiel en midden in het bruisende leven van Amsterdam. Afschaffen van de no-claim regeling betekent dat juist ouderen, die vaak gebruik maken van de zorg hun bezoeken aan ziekenhuizen en specialisten niet hoeven te bekopen met € 250,- minder op hun rekening. Dit betekent dat de ziektekostenpremie minder zal stijgen en ouderen per saldo ook in Amsterdam meer te besteden hebben.

9. Investeren in schone energie.
Wij willen dat Nederland in 2020 over de schoonste en meest efficiënte energievoorziening van Europa beschikt. Nederland neemt dan een technologische en economische voorsprong. Dat levert ons banen op en zorgt ervoor dat we de wereld schoner achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Waar het huidige kabinet de subsidies hiervoor heeft afgeschaft, investeren wij in de ontwikkeling van duurzame energie en energiebesparing.

Investeren in schone en duurzame energie is cruciaal voor een gezonde en leefbare stad.
We geven prioriteit aan de uitvoering van het actieplan luchtkwaliteit. Schone energie en duurzame mobiliteit spelen daarbij een belangrijke rol.

Amsterdam investeert flink in openbaar vervoer en fiets. De autovrije dag wordt in Amsterdam heringevoerd. Amsterdam werkt aan voorstellen om het gebruik van de transferia aan de rand van de stad nog aantrekkelijker te maken door het aanbieden van hele goedkope parkeer- en OV-kaartjes op deze terreinen. In verschillende stadsdelen wordt gewerkt aan stadsverwarming, dat is warmte die fabrieken en bedrijven over hebben en die nu wordt gebruikt voor het verwarmen van huizen. Met subsidies kunnen we deze projecten uitbreiden en zorgen voor een schoner en gezonder Amsterdam. Amsterdammers hebben recht op een gezond en schoon (leef)milieu!

10. Meer betaalbare huur- en koopwoningen.
De PvdA wil dat jaarlijks tot 100.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het moet voor lagere- en middeninkomens makkelijker worden om een woning te kopen. Starters krijgen daarom een koopbonus. De PvdA is tegen de huurliberalisatie. De huren zijn al hoog genoeg.

Amsterdam wil deze collegeperiode in elk geval 20.000 woningen bouwen.
Met de corporaties worden in Amsterdam aanbiedingsafspraken gemaakt over de vrijkomende woningen in de bestaande voorraad.

De Amsterdamse woningmarkt is zeer gespannen. De prijzen van woningen in Amsterdam zijn het hoogst van heel het land. Liberalisering van het huurbeleid zou in Amsterdam leiden tot flinke prijsstijgingen en vormt een grote bedreiging voor een stad waarin hoge en lage inkomens door elkaar heen wonen. Met de huurliberalisatie komt er een fysieke kloof tussen arm en rijk in Amsterdam. De huren zijn al hoog genoeg; we hebben de steun van de landelijke overheid nodig om deze onzalige plannen terug te draaien, voordat het te laat is!

In Amsterdam wordt hard ingezet op het realiseren van meer betaalbare woningen voor starters, middeninkomens en grote gezinnen. Ook jongeren- en studentenhuisvesting staat hoog op de agenda van de Amsterdamse PvdA. Amsterdam heeft inmiddels 2300 containerwoningen voor studenten gerealiseerd en er worden nog 1000 van deze containers in Diemen gebouwd. Daarnaast worden er in Science Park 2000 nieuwbouwwoningen voor studenten gerealiseerd en zijn er plannen om ook in de Amsterdamse stedelijke vernieuwingsgebieden 1000 woningen in de bestaande voorraad voor studenten en jongeren te bestemmen. Ook het omzetten van leegstaande kantoren in (studenten)woningen helpt in Amsterdam om het aanbod te vergroten.

11. Oude wijken worden kansenzones.
De verloedering van oude wijken moet stoppen. De PvdA wil veilige buurten voor bewoners. Daarom worden veelplegers van straat gehaald en worden huisjesmelkers de pas afgesneden. We investeren 1,8 miljard euro in oude wijken: we verlagen de belasting voor kleine ondernemers en er komen buurtbudgetten die door de bewoners besteed kunnen worden aan het opknappen van de wijk.

In Amsterdam zijn we als PvdA hard bezig om te zorgen voor een stop op de verloedering van oude wijken. We zorgen voor diversiteit in het woningaanbod, zetten toezichthouders in en gebruiken af en toe cameratoezicht. Via buurtwerk, overleg met de bewoners en afspraken met jongeren komen we vervolgens tot leefbare wijken. Dit is echter niet genoeg. Met de 1,8 miljard euro die de PvdA nu landelijk vrijmaakt voor het opknappen van oude wijken kunnen we de wijken gemengd maken. Slechte kleine woningen worden vervangen door kleine en grote woningen, waarin iedereen geriefelijk kan leven.

Kleine ondernemers in zulke wijken worden gestimuleerd. Bovendien kan van dit geld het kleine groepje veelplegers via behandeltrajecten echt van de straat worden gehaald. Tenslotte zou deze ondersteuning ons de ruimte bieden om samen met bewoners en politie te kijken hoe het resterende budget het beste kan worden ingezet. Zulke maatregelen helpen De Wallen in het centrum, de Diamantbuurt in Zuid, Krugerplein in Oost, de Chassébuurt in de Baarsjes, Kraaiennest in Zuidoost en Overtoomseveld in Slotervaart leefbaar te krijgen en te houden.

12. Nederland sterk en sociaal in Europa.
We moeten in Europa beter met elkaar samenwerken, bijvoorbeeld bij de bestrijding van terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit. Maar Europa is geen superstaat. Brussel moet zich niet bemoeien met onze gezondheidszorg, woningbouw en onderwijs.

13. Bureaucratie aanpakken.
Er is bij de overheid een omslag nodig: minder mensen achter een bureau en meer mensen in de scholen, de zorg en op straat. Minder politici, bestuurders, ambtenaren en regels. Meer conciërges, zorghulpen, stadswachten en klassenassistenten.

In Amsterdam wordt er hard gewerkt om de bureaucratie aan te pakken. 14 020 is het net gelanceerde telefoonnummer voor al uw vragen aan de gemeente Amsterdam. Zodat, wanneer u vragen voor de gemeente heeft, u niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd en sneller en adequater de juiste persoon aan de lijn krijgt.

Beklemmende regeltjes kunnen worden gemeld bij Meldpunt Strijdige Regelgeving. Maar het blijft natuurlijk niet bij melden. Begin volgend jaar ligt er 1 horecavergunning voor de hele stad, die vergunning is er gekomen in
nauw overleg met de horeca ondernemers in de stad.
De PvdA heeft gemeentelijk al 30 miljoen euro bezuinigd op de eigen organisatie zodat dit geld kan worden besteed aan veiligheid, armoedebestrijding, jeugd, groen en de economie.