17 oktober 2006

Beste Eric: Lastenverzwaring, het antwoord

Beste Eric,

Dank voor je brief! Het is goed dat we deze briefwisseling tussen onze partijen weer oppakken.

Ook ik heb een aantal keer overwogen om jou een brief te sturen. Bijvoorbeeld als minister Verdonk weer in het nieuws was met haar ‘regels zijn regels’ en hoe zij omging met een Amsterdams kind van acht jaar dat in de cel werd gezet. Dat moet bij jullie toch ook de tenen doen krommen. Ook onderwerpen zoals de oneerlijke no-claim in de zorg, de steeds duurder wordende ziektekostenpremies of de plannen van de landelijke VVD over het liberaliseren van de huren zijn interessante thema’s. Die komen een andere keer wellicht nog aan bod.

Je begint in je brief over de lastenverzwaring van dit college. De PvdA vindt dat je voorzichtig moet zijn met het verzwaren van lasten voor de Amsterdammer. In het programakkoord staat daarover een duidelijke zin. De voorstellen van het college over de verhoging van de hondenbelasting en de tarieven voor bootjes hebben we dan ook graag teruggedraaid. Wij kozen ervoor om te bezuinigen op de ambtenaren en te snijden in onze eigen raadsbudgetten.

Ook geef je in jouw brief aan dat lage lokale lasten belangrijk zijn, omdat op die manier Amsterdammers dit geld in hun portemonnee houden. Dat vind ik ook. Maar Eric, zoals jij weet, zijn er ook veel Amsterdammers die nauwelijks geld in hun portemonnee hebben. Ik kan er met mijn verstand niet bij en schaam me ervoor dat er voedselbanken zijn in deze stad. De komende jaren moeten deze wat mij betreft overbodig worden. Van de Rijksoverheid mag de gemeente deze mensen echter niet direct helpen, omdat we dan aan inkomenspolitiek zouden doen. Financiële ondersteuning vanuit het rijk wordt ook niet gegeven. De afgelopen vier jaar is de armoede meer geworden en mensen blijven langer in een armoedesituatie zitten.

Ik heb een voorstel: als jij de landelijke VVD ervan weet te overtuigen dat armoede een mensonterende situatie is die niet mag worden getolereerd, dan ga ik mijn best doen om de lokale lasten in Amsterdam zo laag mogelijk te houden.

Hartelijke groet,

Manon van der Garde
fractievoorzitter PvdA Amsterdam

www.manonvandergarde.nl

  • Klik hier voor de brief van Eric waarop deze brief het antwoord is