5 oktober 2006

PvdA organiseert stagebeurs in Huygenscollege

Donderdag 21 september vond op het Huygenscollege in Oud-West de aftrap van een bijzonder project plaats: de Echtwerkstage-beurs. Leerlingen konden er kennismaken met bedrijven als Free Record Shop, CoolCat en Etos, maar kregen ook sollicitatietraining. Ons deelraadslid Annemarie de Raadt had het bedacht en op poten gezet.

Annemarie hoopt dat hiermee een belangrijke stap wordt gezet in het oplossen van het stageprobleem op een manier waar iedereen beter van wordt. “Dixons, Free Record Shop, CoolCat, Etos, Albert Heijn, Blokker, Gebroeders Winter, Praxis, C&A, IciParis, V&D, Hennez & Maurits, Kruidvat, Dirk van de Broek, Perry Sport, Xenos, Gamma, Hema; de grootste winkelbedrijven van Nederland hebben vol enthousiasme hun medewerking toegezegd door een baangarantie af te geven: ze kunnen heel goed parttime krachten gebruiken.

De honderd leerlingen van het eindexamenjaar krijgen een jaarlang een bijbaan, waarover ze diverse opdrachten voor school moeten uitvoeren. Een combinatie van het aloude scholierenbijbaantje en een stageperiode.De stageopdrachten vormen de grote opdracht die de leerlingen vóór hun eindexamen moeten volbrengen. Deze opdrachten zorgen ervoor dat de leerlingen extra alert aan het werk zijn en veel meer werkervaring opdoen. Carlies Rombouts, stagecoördinator van het Huygenscollege “De stageopdrachten kunnen bijvoorbeeld luiden: ga eens na hoe de logistiek bij Albert Heijn georganiseerd is, of hoe Etos de marketing aanpakt. Leren, werkervaring opdoen en geld verdienen worden zo mooi gecombineerd.”

Onderdeel van de Beurs is ook een intake-gesprek en een sollicitatietraining, die door Start Uitzendbureau worden aangeboden aan de leerlingen. Aan het einde van de dag mogen de leerlingen een formulier invullen waarop ze kunnen aangeven waar ze het liefst willen werken.

Annemarie: “Het is voor deze leerlingen echt uniek dat ze de keuze hebben uit meer dan honderd banen. Op deze school zitten veel kinderen van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst, die niet altijd even gemakkelijk een baan krijgen als ze zomaar een winkel binnenlopen. Het project draagt er aan bij dat ze een eerlijke kans krijgen op de arbeidsmarkt om zo de broodnodige werkervaring op te doen om hun startkwalificatie te verkrijgen. Het laat hen ook zien dat ze absoluut hard nodig zijn en dat doet veel voor hun zelfvertrouwen.” Annemarie, de bedrijven en de school kijken terug op een zeer geslaagde middag. Oud-West wethouder Yvonne Lammers sloot de markt af met mooie woorden. We kunnen ook melden dat er interesse is bij alle partijen voor herhaling.