PvdA stadsdeelvoorzitter Slotervaart: strijd tegen radicalisering in Slotervaart
De radicaliseringsspecialist moet zo snel mogelijk beginnen, zegt Marcouch in een interview over radicalisering van jonge Marokkanen in de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld, ’Klein Marokko’ in de volksmond, op de Voorkant in de Volkskrant van maandag. De deskundige, die is toegewezen door de centrale stad, moet voor eind van dit jaar met een actieprogramma komen. “We willen op deze manier analyseren wat we denken waar te nemen, welke groepen en bewegingen er zijn en welke gedachtegangen die hebben. Je kunt wel iets signaleren, maar als je het probleem niet precies kent, kun je ook niet met een oplossing komen.’’
Volgens Marcouch – “Het is vijf voor 12 in Overtoomse Veld”- stopt de haat niet waar een radicaal iemand kent. Ook hun familieleden, buren en docenten haten ze als die zich niet op hun wijze tot de Koran bekennen. Marcouch noemt ze ’onbenaderbaar’.
De ’burgemeester’ van het stadsdeel meent dat niet alleen de deskundige een belangrijke taak heeft, maar iedereen in de buurt. “De islamitische gemeenschap moet een actieve rol spelen bij het uitoefenen van de religie en mensen bijstaan in hun religieuze speurtochten. Bepaalde groepen leven te geïsoleerd. Isolement maakt fanatiek, het gaat erom ze terug te trekken de samenleving in’’, meent de stadsdeelvoorzitter.
Voor de ouders ziet Marcouch nog steeds een belangrijkste rol in het geheel. Daarom voert hij gesprekken met vaders en moeders van jongeren in de buurt die radicaliseren of op een andere manier overlast veroorzaken. De stadsdeelvoorzitter schat dat er er ongeveer twintig jongeren rondhangen die dezelfde kant op dreigen te gaan als leden van de Hofstadgroep, waarvan er meerdere in Overtoomse Veld hebben gewoond. Hij wil daarom in contact komen met gezinnen in de buurt waar die problemen spelen.
“Ik ben daar net mee begonnen en het is heel prettig. Ze vinden het heel bijzonder dat een bestuurder hun vraagt hoe het met ze gaat. Ze kennen vaak alleen maar bezoeken van justitie en politie. Er is nooit met hen gesproken over hoe het nu verder moet.’’
Behalve over de ouders is Marcouch zeer te spreken over imam Mohammed Ben, een 29-jarige geestelijke uit Marokko. Die trekt sinds zijn komst in februari dit jaar moskeebezoekers tot ver buiten Slotervaart. Marcouch: “Laatst had hij het over autokraak.” Ook roept Mohammed Ben in zijn preek, in het Arabisch, op tegen extremisme en geweld. Marcouch ziet in de imam een ’colaitiegenoot’ en heeft hem een cursus Nederlands aangeboden, zodat zijn preken uit de eerste hand begrepen kunnen worden door de jongeren en hun ouders.
Het volledige interview is als bijlage bij dit bericht.