Investeren in mensen is investeren in toekomst
Het verkiezingsprogramma van de PvdA omvat ambitieuze voorstellen om Nederland nú op te knappen én in de toekomst. We investeren gigantisch veel in kinderopvang, werk, buurten, onderwijs en zorg. Dit financieren we door minder uit te geven aan, zeg maar, ‘bureauwerk’ bij de rijksoverheid en onnodig gedoe in het middenbestuur, door het sinterklaaspakket van Balkenende III niet uit te delen en door een vergroening van het belastingstelsel.
In Nederland investeren we veel te weinig in mensen die het echt nodig hebben. Leraren zouden als helden ontvangen moeten worden, maar in Nederland hebben ze de laagste salarissen en hoogste werkdruk, vergeleken met andere Europese landen. Dan helpen hysterische honderden miljoenen in vage projecten niet om een kenniseconomie te worden.
Daarom moeten we basis verstevigen en de top structureel versterken. In het PvdA-programma wordt daar 2 miljard euro voor uitgetrokken. Leraren op basisscholen en VMBO-scholen gaan er 10% op vooruit, in moeilijke wijken kan dit meer zijn. Er komen meer mogelijkheden voor scholing van leraren en meer financiële ruimte voor scholen die ze zelf kunnen invullen. Het onderwijs wordt ontlast doordat er meer ruimte komt op scholen voor speciaal onderwijs. Het wetenschappelijk onderzoek krijgt een enorme impuls. Alleen al op universiteiten kan het budget voor wetenschappelijk onderzoek met 10% stijgen in de PvdA-plannen.
We bieden mensen in Nederland te weinig gelegenheid om de verschillende facetten die het leven biedt met elkaar te combineren. We lopen achteraan in Europa als het gaat om regelingen voor mantelzorgers en ouderschapsverlof. De levensloopideeën van het CDA bieden hiervoor geen soelaas, omdat de fiscale stimulansen die hier inzitten en het spaarelement alleen maar echt werken voor mensen met een dikke portemonnee.
Daarom komt het PvdA-programma met algemene regelingen. Ouders kunnen 6 maanden verlof krijgen, vaders en moeders mogen zelf weten wie of ze dat delen met elkaar. Zij ontvangen gedurende deze 6 maanden 70% van het minimumloon. Mantelzorgers krijgen ook voor het eerst een algemene verlofregeling. Want solidariteit is niet alleen in geld uit te drukken. Solidariteit betekent ook dat je mensen de gelegenheid geeft voor elkaar te zorgen op het immateriële vlak. Dat je iederéén die gelegenheid geeft.
Want we hebben iedereen nodig, ook op de arbeidsmarkt. De werkbonus van 500 euro maakt aan het werk gaan vanuit een uitkering weer aantrekkelijk. De gigantische investering in kinderopvang (2,3 miljard) maakt het mogelijk dat iederéén zijn kind naar álle kinderopvang kan sturen en dat deze van hoge kwaliteit is, met aandacht voor onderwijskundige aspecten en de ontwikkeling van het kind. En doordat de werkgeverslasten op laagbetaalde arbeid gigantisch omlaag gaan is er ook meer werk voor mensen die nu nog moeilijk aan de bak komen: bij overheid én bedrijfsleven. Sowieso komen er 15.000 nieuwe ondersteunende functies op scholen en andere instellingen. In de collectieve sector komen zo meer uitvoerende functies die het dagelijks leven van mensen zoveel prettiger maken en minder beleidsmakers, managers en coördinatoren.
Voor mensen die afhankelijk zijn van een uitkering wordt het inkomen verbeterd. Bijstandsgerechtigden krijgen al na 3 jaar de langdurigheidstoeslag, in plaats van na 5 jaar en de schrijnende gevallen in de WIA (oude WAO) krijgen een inkomensverbetering. Ook kleine ondernemers en freelancers moeten arbeidsongeschikt of zwanger kunnen worden en daarom verbeteren we deze regelingen.
Kleine ondernemers zitten sowieso goed bij de PvdA. Zij profiteren sterk van de lastenverlichting op arbeidskrachten en in kansenzones waar nu nog een sociaal-economische en sociaal-culturele achterstand is krijgen ze een extra fiscaal voordeel.
Deze kansenzones zijn sowieso een belangrijke peiler in het PvdA-programma. Er gaat een gigantisch bedrag naar deze buurten voor wijkagenten, bonussen voor leraren, maar ook voor allerlei sociale of fysieke investeringen die nodig zijn in de buurt. En niet Den Haag bepaald wat belangrijk is voor de buurt, maar dat wordt lokaal beslist.
Zo zorgen we dat Nederland er sociaal én economische weer beter voor komt te staan. Dat is nú nodig, maar ook voor de toekomst, als de kosten van de vergrijzing op ons af komen. Daarvoor zetten we ook nu al een bedrag opzij in de vorm van een financieringsoverschot, dat bij de door het Centraal Planbureau berekende trendmatige groei 0,5% van het Bruto Binnenlands Product bedraagt, ofwel een kwart van de totale nu voorziene vergrijzingskosten.
Maar er is nog veel meer. Dierenwelzijn, milieu, gratis openbaar vervoer: een veelomvattend programma dat op een gigantisch breed spectrum ambitieus is én uitvoerbaar. Oordeelt u zelf.