3 september 2006

Verslag van het eerste Slotervaart spreekuur

PvdA Slotervaart, de stadsdeelraad, waar ik als contactpersoon van de Centrale Stad mee samenwerk heeft het spreekuur voor de Slotervaart bewoners geїntroduceerd en vandaag was de ‘kick-off’. Zij hebben twee spreekuur lokaties vastgesteld, een op het Sierplein en de tweede in Overtoomse veld.
Een paar minuten voordat het spreekuur zou beginnen was ik al op het Sierplein om de kat uit de boom te kijken. Het is ook nieuw voor mij en tja, ik moest toch even kijken hoe die lokatie “Het Siertje” was en of het PvdA hoekje herkenbaar was…Nee dus. Ik ben maar even buiten op het terras gaan zitten en gewacht totdat de Slotervaart PvdA’ers er aankwamen. Een van de bestuursleden ging nog even terug naar huis om de rode PvdA sjaal te halen en die hebben we bij ons hoekje als blikvanger opgehangen. De lokatie zal het volgend spreekuur wat meer PvdA herkenbaar worden gemaakt.
Uiteindelijk zaten we daar met zes Slotervaart fractie-en bestuursleden en ik te wachten op de bezoekers. We keken elkaar aan en hoopten dat er gedurende deze eerste sessie misschien één, of wel twee spreekuurbezoekers zouden komen. Er was goed lokaal geadverteerd en gecommuniceerd, dus aan de aankondiging zou het niet kunnen liggen.

En ja hoor, daar kwamen nagenoeg tegelijkertijd twee heren binnen en die kwamen voor ons spreekuur. Het onderwerp van beide heren gingen eigenlijk over de AOW en onduidelijkheid die hierover nog steeds heerst. Men maakt zich bezorgd hoe het verder moet en of het effect zal hebben op het dagelijkse leven. Van het Slotervaart inwonersaantal is zo’n 12% in de AOW leeftijd en die hebben zeker meer uitleg nodig en zeker voor de 22e november. Ik denk dat hetzelfde beeld in de rest van Amsterdam meer of minder hetzelfde zal zijn en bezoeken aan deze Amsterdammers is dan ook geen overbodige luxe.

Er kwamen in het totaal zes mensen op het spreekuur. Een van de bezoekers had slechts een luisterend oor nodig, want veel meer konden wij verder niet betekenen. Drie bezoekers hadden onderwerpen die varieerden van de toekomst van het Slotervaart Ziekenhuis, beplanting en onderhoud tot schoolproblemen en wel pesten en dit keer niet door de leerlingen.

Met een zeer tevreden gevoel hebben wij het spreekuur om 17:30 gesloten, een half uurtje later dan gepland, maar de moeite waard. In het totaal zes bezoekers; een mooie score voor de eerste keer.
Ik kijk met grote belangstelling naar het volgende spreekuur uit, dit keer de laatste zaterdag van de maand (30 september) in Overtoomse Veld (Marius Bauerstraat 36)