Gedragscode op viltje
Manon van der Garde, fractievoorzitter van de PvdA Amsterdam, geeft aan dat zo’n gedragscode kan helpen onduidelijkheid bij betrokkenen weg te nemen. “Als zo’n gedragscode breed wordt verspreid, weet iedereen wat hij moet doen op het moment dat de ambulance komt voorrijden. Zo zou er voor kunnen worden gezorgd dat omstanders minimaal een meter afstand houden en dat de uitbater van een café of het management van een zwembad het voortouw nemen in het vrijmaken van de omgeving voor de verplegers.”
Zo’n gedragscode kan bovendien zorgen voor het tegengaan van agressie en het opsporen van daders. Wanneer verplegers alsnog worden belaagd, vraagt de gedragscode omstanders goed op te letten welke personen het zijn die de problemen veroorzaken. Daardoor kunnen zij de politie later beter van dienst zijn. “We pleitten niet voor onverantwoord ingrijpen, maar een vermanende opmerking en het ontzetten van ambulancepersoneel, wanneer dat nodig is zou al heel wat bijdragen,” aldus Manon van der Garde.
Ook zou bij de gedragscode een waarschuwing moeten staan op de forse straf die belagers van ambulancepersoneel te wachten staat. “Echte ruziezoekers houd je er misschien niet mee tegen, maar familieleden en benevelde tieners die denken dat dit normaal gedrag is confronteer je op deze manier met de absurditeit van de situatie. Bovendien kan er zo op worden gewezen dat de strafmaat voor belaging van ambulancepersoneel 15% hoger is dan wanneer het een willekeurig persoon betreft.”
Het verspreiden van zo’n gedragscode hoeft volgens de fractievoorzitter niet moeilijk te zijn: “De basis zou op een viltje moeten passen, waardoor het gemakkelijk door de stad kan worden verspreid. “We hebben de brancheorganisatie van de horeca in Amsterdam gesproken en die staan positief tegenover het verspreiden van zo’n gedragscode. In zwembaden zou je kunnen denken aan stickers die op de kluisjes worden geplakt.”