23 juli 2006

Woordvoerders cultuur en sport bij elkaar

Dinsdagavond 18 juli 2006. Het kleine aantal afwezigen op de speciale bijeenkomst voor de woordvoerders Kunst & Cultuur en Sport was óf met vakantie óf met ‘Bos en Lommer’ bezig. Voor de eerste keer waren de woordvoerders Kunst & Cultuur en Sport van de Centrale Stad en de stadsdelen bij elkaar. Niet alleen voor de wie is wie-vraag, maar ook voor het uitwisselen van probleempjes, de oplossingen daarvan en allerlei weetjes en tips.

Het werkklimaat, de sfeer en de eerste indruk van de bijeenkomst: ontspannen, nuttig, en voor herhaling vatbaar. Ook bleek weer eens hoe prachtig divers de stad Amsterdam is met zijn verschillende initiatieven, aanpak en accenten. Waar in het ene stadsdeel veel aandacht is voor Sport en Cultuur, is het andere hard aan het werk met het ontwikkelen van visie. De toon en inbreng waren verrassend, onbevangen en avontuurlijk en dat maakte weer dat het debat een sportief, creatief en levendig verloop kende.

Dit was zeker het geval bij de thema’s talentontwikkeling en participatie (hoe bereik je de Amsterdammers?) Veel overeenstemming was er over het “cashen” van maatschappelijke winst door het leggen van slimme verbindingen met kunst & cultuur en sport met onderwijs, jeugdzorg, jongerenwerk en de buurt.
Enkele quotes:
“Sport is een manier om de jeugd op het rechte pad te brengen”
“Belangrijk is de aandacht voor kunst in de openbare ruimte”
“Kunst kun je ook zien als een vorm van sociale activering”
“Met het leggen van verbindingen kun je veel doen aan de vormgeving van het alledaagse leven”.

Aansprekende initiatieven en ambities waren er ook. Zo heeft een van de stadsdelen een eigen cultuurscou. Daar is veel behoefte aan de ontwikkeling van visie en plannen. Helemaal in de lijn van het belangrijke thema “kinderen eerst” organiseert één stadsdeel voor kinderen uit de buurt met een kunstenaar kunstsessies. Met de herhuisvesting van het Van Ostade Theater en het realiseren van een infocentrum op het Museumplein en de ombouw van het Huygens College tot een broedplaats voor kunstenaars werd ook de harde infrastructuur besproken.

De enorme gretigheid van de woordvoerders kwam pas echt tevoorschijn toen op de flip-over de ‘hoe nu verder–vraag’ werd behandeld. Al snel werd duidelijk dat een vervolgmeeting zin heeft, maar daarentegen bleek het elkaar bestoken met lange mails niet erg populair. De woordvoerders zijn unaniem van mening dat het werken aan de politieke agendering van zowel Kunst & Cultuur als Sport hard nodig is en blijft. Tegelijkertijd is dit een mooi vertrekpunt voor de samenwerking tussen de centrale stad en de stadsdelen. De woordvoerders zien die samenwerking met ons (de Centrale Stad) en met elkaar wel zitten. Veel bijval kreeg het plan van Anne Graumans om kinderen mee te nemen naar een voorstelling of sportbijeenkomst.