1 juli 2006

Daniel Sajets brief aan zijn vader

Amsterdam, 29 juni 2006

Lieve Pa,

Daar zit ik dan in de Amsterdamse gemeenteraad! Toch ook een emotioneel moment voor mij, want de Sajet-traditie wordt nu inderdaad voortgezet. Het direkt plaats nemen in de gemeenteraad was voor mij toch wel een verrassing. Juist omdat met een positie op nummer 18 van de kandidatenlijst ik gedacht had dat ik nog een jaartje op de reservebank zou zitten. Op 16 maart werden wij met 20 man sterke fraktie beëdigd met op de tribune mijn vrouw en twee van je achterkleinkinderen; een heel mooi moment.

Als ik nu kijk naar mijn medefraktieleden en de verkiezingskandidatenlijst er naast leg, zijn er nagenoeg geen dramatische wijzigingen, zelfs niet na de stemmentelling en in het bijzonder de ‘voorkeurstemmen’. Een paar medekandidaten kregen inderdaad zoveel voorkeurstemmen dat ze hoger op de lijst kwamen te staan, maar nieuwe gezichten; dat niet. Een compliment aan de samenstellers van de kandidatenlijst is zeker op zijn plaats.

Politiek bedrijven is niet niks; het je ‘eigen’ maken van de onderwerpen, dossierkennis bouwen is heel belangrijk. Ondanks het relatief grote aanbod van coaching, instruktie etc, blijven er vragen en dat wordt in de loop van de komende periode wel duidelijk. Ik sprak net een hele goede vriendin van mij en die zit voor de partij in de deelraad Oud-Zuid. Zij vertelde dat het pas na 4 jaar echt duidelijk is waar je mee bezig bent. Nou er is in ieder geval nog hoop! Ik vraag me toch af of jij het al die tijd steeds ‘spannend’ gevonden hebt. Het waren andere tijden, maar eigenlijk is het een niet aan tijd gebonden bezigheid die met vakkennis bedreven moet worden.

Samen met de fractievoorzitter, Manon van der Garde, zit ik in de raadscommissie Algemene Zaken en is mij het woordvoerderschap voor Openbare Orde en Veiligheid toebedeeld. Er zitten hele interessante onderwerpen bij, die vaak zeer politiek gevoelig zijn, ik moet donders goed weten wat er allemaal speelt of gespeeld heeft.

Wat ik wel erg belangrijk vind, is dat ik als raadslid voor de komende raadsperiode een of meerdere onderwerpen aanpak waar ik echt wat mee ga doen. Zeker met dezelfde passie die ik bij jou heb gezien. Daar moet dan ook tijd en energie ingestopt worden. Ik denk dat ik in ieder geval één onderwerp gevonden heb waar ik wat mee aan de slag ga en dat het een lange termijn projekt gaat worden. Dus geen ‘quick win’, ik geloof daar niet zo in. Ik kan beter een projekt creëeren, waar niet ik maar de betrokkenen beter van kunnen worden. Dat is pas scoren!

Als gemeenteraadslid moet ik contact houden met de kiezers, doe ik dat niet dan ben ik een beetje verkeerd bezig. Ik zit er per slot van rekening voor en door onze kiezers. Dus ben ik het contact tussen Slotervaart en de Centrale stad. In begin 70’er jaren hebben wij 1 ½ jaar op het Overtoomse Veld gewoond (Marius Bauerstraat) en voel me dus verbonden met dit stadsdeel. Peggy Burke, mijn fractiegenote centrale stad, en ik gaan samen of misschien “om en om” spreekuur houden, wat mij erg leuk lijkt. Vrijdag 7 juli ga ik samen met de fractievoorzitter Maarten van Mourik door de wijk “wandelen” en daar verheug ik mij op.

Lieve pa, het heeft even geduurd, maar we hebben weer bijgepraat. Het is nu ruim 3 maanden dat ik in de gemeenteraad zit en je mijn eerste ervaringen vertel. Als ik een beetje onder stoom ben, meld ik me weer met wat nieuwe indrukken. Nu maar eerst eens goed aan de slag met het projekt dat ik nu voor ogen heb.

Je kleinzoon

  • Klik hier voor meer informatie over Daniel Sajet
  • Klik hier voor meer informatie over Ben Sajet