27 juni 2006

Stadsteam in actie tegen huisbazen

Afgelopen zaterdag verscheen een verontrustend artikel in Het Parool over een huisbaas die zich zeer schandalig gedraagt tegenover zijn huurders. Stadsteamlild Bouwe Olij ging direct aan de slag. Sprak met diverse betrokkenen en ook op zijn spreekuur kwamen enkele stadsdeelbestuurders langs die vaker met dit type huisbaas te maken hebben. Hoewel het niet vaak voorkomt dat een huisbaas het zo bont maakt als deze uit Almere. Eerst resultaat zijn de volgende schriftelijke vragen die Olij over de Wilhelminastraat aan het college heeft gesteld.

Meer actie volgt.

Schriftelijke vragen van het PvdA-raadslid Bouwe Olij aan het college van B&W over ongewenst verhuurgedrag.

1. Heeft het college kennisgenomen van het artikel in Het Parool van 24 juni jl. over het bedreigen door de huiseigenaar van de bewoners in de Wilhelminastraat 28?
2. Is het college met ons van mening dat het onaanvaardbaar is dat huiseigenaren hun huurders intimideren en treiteren ten einde de huurders tot huuropzegging te bewegen om vervolgens de woning leeg te kunnen verkopen of zelf te gaan bewonen, en dat dit gedrag met kracht bestreden moet worden?
3. Volgens het artikel in Het Parool is de bewoonster van de Wilhelminstraat 28 huis, mevr. Hornbogen, in november 2005 zodanig bedreigd dat zij de huur heeft opgezegd. Twee maanden geleden werden andere bewoners van het pand bedreigd door vier onbekende mannen. Deze huurders hebben besloten binnenkort te verhuizen. De resterende twee huishoudens in het pand vrezen hetzelfde lot. Sinds wanneer is het intimiderende gedrag van de huiseigenaar bekend bij het college, de burgemeester, het OM, de politie, het stadsdeel en gemeentelijke diensten?
4. Welke concrete stappen zijn door deze organen gezet om de huurders te beschermen tegen de intimidaties van de huiseigenaar?
5. Sinds wanneer is M. Butt uit Almere eigenaar van het pand Wilhelminastraat 28?
6. Is het pand op verzoek van de huidige eigenaar gesplitst?
7. Zijn bij de gemeente, het stadsdeel en het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag meer gevallen bekend van ernstige intimidaties door huiseigenaren van hun huurders en zo ja, welke acties zijn naar aanleiding daarvan ondernomen?

B.C.J. Olij
27 juni 2006