15 juni 2006

Wie durft het op te nemen tegen Wouter Bos?

Op 16 juni opende de Partij van de Arbeid de kandidaatstelling voor het lijsttrekkerschap voor de Eerste en Tweede Kamerverkiezingen in 2007. De leden van de Partij van de Arbeid bepalen wie er op nummer 1 van de kandidatenlijst komt te staan door middel van een ledenraadpleging. In 2003 kozen de leden Wouter Bos als lijsttrekker voor de Tweede-Kamerverkiezingen en Han Noten als lijsttrekker voor de Eerste-Kamerverkiezingen. Indien er twee of meer kandidaten zijn voor het lijsttrekkerschap, zal ook dit keer weer een ledenraadpleging gehouden worden. De ledenraadpleging vindt plaats in oktober 2006. Leden van de Partij van de Arbeid kunnen zich vanaf vandaag tot 22 september kandideren. Daarvoor stuurt u een gemotiveerde kandidaatstellingsbrief aan het partijbestuur (Partijbestuur PvdA, t.a.v. de heer M. van Hulten, Postbus 1310, 1000 BH Amsterdam). De brief moet vergezeld gaan van de steunbetuigingen van 50 partijgenoten (naam, adres en handtekening). Meer informatie is te vinden op www.pvda.nl/kandidaatstelling.

Voor een goed resultaat bij de landelijke verkiezingen in 2007 zijn lijsten met goede en aansprekende kandidaten van groot belang. De kandidaatstellingscommissie onder leiding van Jeltje van Nieuwehoven is daarmee bezig. De commissie heeft de opdracht gekregen evenwichtige lijsten op te stellen voor zowel Eerste als Tweede Kamer, met ervaren leden en nieuwe talenten, generalisten en specialisten. Eén van de opdrachten aan de commissie is dat de helft van beide kandidatenlijsten uit vrouwen moet bestaan. Voor de Tweede Kamer geldt ook dat bij de eerste 30 kandidaten alle 12 provincies vertegenwoordigd dienen te zijn. Potentiële kandidaten hebben nog twee weken (tot 30 juni) de tijd zich te melden. Met name vrouwen roepen wij op zich kandidaat te stellen. Dat kan via de website: www.pvda.nl/sollicitatieformulier.

In 2007 zijn er ook verkiezingen voor de Provinciale Staten. Als u statenlid wilt worden, kun u zich melden bij het gewest. In de meeste gewesten kunt u zich kandideren tot 18 september, maar dit verschilt per gewest. In sommige gewesten zal de lijsttrekker door de leden gekozen worden. De ledenraadplegingen voor de Provinciale lijsttrekkers vinden gelijktijdig plaats met de eventuele ledenraadplegingen voor de Eerste en Tweede Kamer. Kijk voor de precieze kandidaatstellingstermijnen en procedures op de website van uw gewest of neem contact op met de gewestsecretaris.