8 juni 2006

Lodewijk Asscher noemt ’echte groei’ integratiemotor

Werkloosheid daalt tot onder vijftigduizend ;
Uit het Parool door Ton Damen:

AMSTERDAM – De werkgelegenheid in de regio Amsterdam is in het het eerste kwartaal 1153 banen gegroeid. Op 1 april telde de stad 415.539 arbeidsplaatsen.

Dit blijkt uit de jongste cijfers van O+S. Volgens het onderzoeksbureau van de gemeente komt het er op neer dat de werkgelegenheid, die vanaf medio 2004 onafgebroken maar vooral licht stijgt, nu toch duidelijk wat sterker groeit.

“Vooral omdat de werkloosheidscijfers dalen, kun je spreken van een signaal,” aldus onderzoeker Jeroen Slot van O+S. De nieuwste werkloosheidscijfers zijn nog niet bekend, maar in 2005 daalde de werkloosheid van 9,6 procent, 51.000 mensen, naar 8,7 procent, 46.889 werkzoekenden.

“De groei was de afgelopen kwartalen steeds miniem, al ging het beter dan in de rest van Nederland. Maar het lijkt erop dat we hier een klein beetje de wind mee krijgen.”

Lodewijk Asscher, wethouder van Economische Zaken, reageerde vanmorgen zeer verheugd op de nieuwe cijfers. “Echte economische groei, banengroei, is cruciaal voor de stad,” aldus Asscher. “Het is de echte oplossing voor armoede, het is de beste integratiemotor. Voor sociale successen zijn economische successen de komende jaren pure noodzaak.”

De Amsterdamse werkgelegenheid groeide eind jaren negentig snel. Tussen januari 1999 en januari 2001 groeide het aantal banen van ruim 370.000 tot ruim 415.000 banen. Daarna zakte het aantal banen in de regio onder de 408.000 in juli 2004, waarna weer aarzelend sprake was van wat groei.

Begin dit jaar steeg de werkgelegenheid vooral in de zakelijke dienstverlening en in de bouwnijverheid. In de bouw wordt het gebruikelijker voor grote projecten een aparte bv op te richten. In het eerste kwartaal werden dan ook weer enkele bv’s voor grotere Amsterdamse projecten opgericht. Het aantal in Amsterdam ingeschreven arbeidsplaatsen steeg ook mede daardoor.