23 mei 2006

Michel Gonzalez (15) interviewt Yman Mahrach

Hoe heet u en hoe oud bent u?
Ik heet Yman Mahrach en ik ben 26 jaar oud

Waar komt u vandaan?
Ik woon in Nederland, geboren in Amsterdam, maar mijn ouders komen uit Marokko

Wat is uw leukste plek?
Mijn leukste plek in Amsterdam is stadsdeel Zeeburg, omdat mijn ouders daar wonen

Welke sport vind je leuk?
Ik vind paardrijden leuk, omdat ik paarden mooie dieren vind. Ook vind ik het lekker om te zwemmen, vooral als het mooi weer is.

Wat doet u graag in uw vrije tijd?
Dan breng ik graag veel tijd door met mijn kind. Die is nu zes maanden oud. Elke dag een feest om met die kleine op pad te zijn. Helaas heb ik er te weinig tijd voor om er volop van te genieten.

Waarom heeft u de politiek gekozen als uw baan?
Ik zie het als een eer en een plicht om de stad Amsterdam te dienen en van deze mooie stad een nog betere plek te maken om in te leven.

Waarom heeft u voor de PVDA gekozen?
Omdat de PVDA het best bij me past. De ideeën die de PVDA heeft spreken me erg aan.

Wat is uw mening over de situatie rondom het vertrek van Ayaan Hirsi Ali?
Ik vind het akelig wat er met Hirsi Ali gebeurt. In de discussie was ik het niet altijd eens met haar. Maar hoe er nu met haar omgesprongen wordt, is heel slecht.

Hoe vindt u de aanpak van integratie hier in Nederland?
Ik vind dat er een heel slecht beleid gevoerd wordt. De mensen die hier in Nederland nieuw zijn, moeten integreren in de samenleving en de maatschappij zou ze daar ook bij moeten helpen. Het is net als in een file, als je van twee rijstroken naar één moet. Dan moet je ritsen. Degene die in wil voegen, moet aangeven waar hij heen wil. De andere auto’s moeten de ruimte geven, zodat hij of zij ook daadwerkelijk kan invoegen.

Als u iets zou kunnen doen om de integratie hier in Nederland te verbeteren, wat zou u doen?
Ik zou graag een andere minister voor integratie en vreemdelingenzaken zien en
nieuwe kansen voor nieuwkomers scheppen (ze moeten uitzicht op een baan hebben). Ze zouden Nederland moeten zien als hun thuisland.

Is deze baan voor jou wat jij altijd had gewild of gedroomd?
Ja, dit heb ik altijd gewild omdat ik altijd al ideeen had over hoe het anders zou moeten en nu kan ik deze tot uitdrukking brengen en misschien zelfs uitvoeren.

Wat gaat uw doen in de toekomst?
Ik ga hard werken aan mijn portefeuille, jeugd en diversiteit waaronder ook integratie. En ik ga mijn scriptie af ronden. Maar ik ben ook erg aan vakantie toe. We hebben met z’n allen zo hard gewerkt, dat we dat ook wel verdiend hebben.