30 maart 2006

Nog geen duidelijkheid in Oost.

Groenlinks bedenkt zich, Meerbelangen vraagt bedenktijd

Woensdagavond 29 maart was de 3e plenaire ronde in de DB-onderhandelingen. GroenLinks opende de vergadering met het bericht alsnog te willen onderhandelen met PvdA en Meerbelangen. Groen Links kwam niet terug van haar voorkeur voor een DB met de PvdA en de SP, maar zei wel zich neer te leggen bij de feiten: die coalitie zit er niet in. Vervolgens gaf Groen Links aan haar opstelling van donderdag 23 maart te betreuren. Toen legde GroenLinks de uitnodiging van de PvdA om verder te praten met de PvdA en Meerbelangen nog naast zich neer.

Op de vraag of Méérbelangen nog steeds in gesprek wil met én de PvdA én GroenLinks vroeg deze partij echter bedenktijd. In de ogen van Meerbelangen heeft Groen Links zich na de verkiezingen zodanig verwijderd van Méérbelangen dat een snelle move terug naar de tafel niet direct kan worden aangenomen.

Als PvdA zeiden wij nog steeds een coalitie met Groen Links en Méérbelangen als eerste voorkeur te zien, maar we hebben ook begrip getoond voor het feit dat Méérbelangen bedenktijd nodig heeft. De bedenkttijd heeft Méérbelangen dan ook gekregen.

Intussen verrasten de kleine partijen CDA, D66 en VVD met een geboortebericht: de G4. Deze partijen hebben de handen ineengeslagen en gaan onder deze naam als samenwerkingspartners de komende raadsperiode in. Zij presenteren zich dus als één partij bij eventuele onderhandelingen waaraan zij deelnemen, en schuiven in de persoon van Jeroen van Spijk (bloedgroep D66) hiervoor één onderhandelaar naar voren. Bovendien zal de G4 als het zover komt één gemeenschappelijke kandidaat voor het DB voordragen. Méérbelangen en de PvdA sluiten samenwerking met de G4 niet uit.

Duidelijkheid over de samenstelling van het nieuwe DB in Oost/Watergraafsmeer laat dus nog steeds even op zich wachten. Aanstaande maandag om 20.00uur is in het stadsdeelkantoor de volgende ronde plenaire onderhandelingen. Dan geeft Méérbelangen hom of kuit.