23 maart 2006

PvdA De Baarsjes spreekt verder met VVD

De nieuwe fractie van de PvdA in de deelraad heeft op 13 maart besloten in de informatiefase na de verkiezingen verder te praten met de VVD. Dit besluit is genomen nadat met alle partijen in de nieuwe deelraad voor De Baarsjes een verkennend gesprek gevoerd is over de visie op de toekomst van De Baarsjes, de vraagstukken waar politiek en bewoners voor staan en de oplossingsrichtingen. Uit deze gesprekken is duidelijk geworden dat alle partijen hun medewerking willen verlenen aan een coalitie met de PvdA.

Voor de PvdA heeft bij de afweging voorop gestaand dat de verkiezingsuitslag een duidelijk mandaat geeft voor het uitvoeren van een stevige sociaal programma, onder meer met betrekking tot onderwijs, jongeren, stages, armoede en werk. Daarnaast hebben de kiezers ook aangegeven dat ze willen dat de inzet (‘de lijn Cohen, Aboutaleb, Van Waveren’)op het aan de buurt en de Nederlandse samenleving binden van alle bevolkingsgroepen versterkt wordt voortgezet. Alle partijen gaven in de oriënterende gesprekken aan deze uitgangspunten te onderschrijven.

De verschillen met andere partijen betroffen met name wonen, investeren in de winkelstraten, veiligheid en het contract met de samenleving. De door de gewenste inzet op deze terreinen lijkt het beste te realiseren in samenwerking met de VVD: meer koopwoningen via splitsen en samenvoegen, voldoende sociale huur bij nieuwbouw, forse investeringen in de winkelstraten, doorgaan met streng optreden bij overlast (zoals bij het blowverbod) en ook doorgaan met de succesvolle straatcontracten.

De komende weken wordt getracht met de VVD tot een programma-akkoord te komen en een dagelijks bestuur te vormen.