23 maart 2006

Klikt het tussen PvdA’ers en GroenLinksers?

Al een week lopen PvdA’ers en Groenlinksers bij elkaar naar binnen. Soms wordt er gelachen, soms kijken ze serieus. Onderhandelen. Kijken of er overeenkomsten zijn. Kijken of de verschillen te overbruggen zijn. Kijken of het klikt. Een nieuw college is in de maak. Als er voldoende vertrouwen is, flankeren straks GroenLinksers en PvdA’ers de burgemeester aan de collegetafel.

Lodewijk Asscher schreef er zelf op zijn weblog het volgende over:

Onderhandelingen kennen hun eigen prachtige jargon.

“De besprekingen zijn in een open sfeer verlopen.”
“De gesprekken waren uitermate constructief.”
“Er is sprake van voortzetting van de dialoog.”

Allemaal van toepassing op de gesprekken met GroenLinks die begonnen zijn. Van Poelgeest en ik zullen eventuele wetenswaardigheden dagelijks naar buiten brengen.

De verwachting is dat aan het einde van deze week meer duidelijkheid komt. Er zijn nu verkenningen, aftasting of –zoals dat in het politieke jargon heet – men snuffelt wat aan elkaar en proeft elkaars nieren.

Job Cohen zit de centrale onderhandelingen voor. Voor de PvdA zitten naast Lodewijk Asscher Ahmed Aboutaleb, Manon van der Garde en Jesse Bos aan de tafel. Aan de zijde van GroenLinks leidt Maarten van Poelgeest de gesprekken, geflankeerd door Marijke Vos, Maarten van der Meer en Judith Sargentini.

  • Klik hier voor het dossier over de onderhandelingen.