22 maart 2006

Uit Het Parool: Minister: ’Ik betaal niet mee aan sociale woningbouw langs Zuidas

Dekker dreigt Amsterdam

door TON DAMEN

AMSTERDAM – Minister Sybilla Dekker (VVD) van Volkshuisvesting weigert aan de Zuidas mee te betalen als Amsterdam er met geld van het rijk sociale huurwoningen wil bouwen.

“Als het aan mij ligt, gaat bij de Zuidas geen cent naar sociale woningbouw,” zegt de minister in een interview met deze krant.

Dekker noemt het ’waanzin’ sociale woningen op dure grond te bouwen, terwijl er goede andere buurten met lagere grondprijzen zijn.

Amsterdam heeft aangekondigd dat ten minste dertig procent van de woningen aan de Zuidas sociale huurwoningen zal zijn. Dekker: “Verkeer en Waterstaat en mijn ministerie betalen voor 352 miljoen euro mee aan de Zuidas. De gemeente moet aantonen dat de sociale woningen volledig van de grondopbrengsten of uit de gemeentekas worden betaald. Anders doen wij niet mee.”

Volgens de minister zijn er goede redenen om daar geen sociale huurwoningen te bouwen. “Nergens ter wereld gebeurt dat. Alleen Amsterdam eist dat we voor minder draagkrachtigen in de buurt van het Vondelpark en tegenover de Stopera bouwen.”

Dekker is niet de eerste VVD-minister die dreigt de Zuidas te blokkeren. Medio vorig jaar zei Gerrit Zalm (Financien) dat Amsterdam sancties riskeert als het de privatisering van Schiphol tegenhoudt.

Verderop in Het Parool stond een interview met de minister