Bellen met: Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter Zuidoost
Net zoals voor alle andere 850.000 Amsterdammers is door de #coronacrisis het werk en het leven van onze stadsdeelbestuurders van de ene op de andere week veranderd. Hoe gaan zij daarmee om? Wat zijn op dit moment hun prioriteiten en waar ligt de kracht en de kwetsbaarheid van hun stadsdeel? De redactie van de PvdA Amsterdam gaat er met hen over in gesprek. In deze vierde aflevering bellen we met Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter namens de PvdA in Zuidoost.
Lees ook: bellen met Maarten Poorter, stadsdeelvoorzitter in Oost
Lees ook: bellen met Flora Breemer, stadsdeelbestuurder in Zuid
Lees ook: bellen met Jeroen van Berkel, stadsdeelbestuurder in West
Dag Tanja, hoe gaat het met je?
“Met mij gaat het goed. Juist in deze tijd heb ik een gevoel van intense dankbaarheid voor wat ik heb. Ik heb een dak boven mijn hoofd in de vorm van een huis, ik heb een inkomen, ik kan fietsen, ik heb een gevulde ijskast. Dit zijn dingen die je normaliter voor lief neemt, maar nu besef je dat het niet vanzelfsprekend is. Dat ik dit heb en gezond ben is een zegen die mij toe komt. Want helaas zien we nu dat er heel veel mensen zijn dit niet hebben, of bang zijn om het kwijt te raken. Het leven is heel broos.”
Hoe is het om thuis te werken? Heb je al bepaalde routines ontwikkeld?
“Ik werk veel virtueel. Ik kan mijn telefoon eigenlijk niet meer zien, haha. Wat ik daarom ook doe – zonder de regels te overtreden – is veel fietsen door Zuidoost. Op gepaste afstand kan ik daardoor goed zien hoe het stadsdeel erbij ligt en waar mensen het moeilijk hebben. Daarnaast maak ik ook wandelafspraken voor mijn werk. Op minstens 1,5 meter afstand bespreek ik dan met organisaties als de politie of onderwijsinstellingen hoe het gaat en wat we eventueel voor hen kunnen betekenen.”
“Juist in deze tijd heb ik een gevoel van intense dankbaarheid voor wat ik heb.”
Waar ben je een gemiddelde werkdag tijdens deze coronacrisis zoal mee bezig?
“Ik begin mijn dag zoals altijd met bidden en meditatie. Om 7:45 uur start mijn belronde langs schooldirecteuren, welzijnsorganisaties en andere belangrijke instellingen om te vragen hoe het gaat. En dan vanaf 9:30 uur beginnen al mijn virtuele vergaderingen met bijvoorbeeld collega stadsdeelvoorzitters en de burgemeester. Tussen 17:00 uur en 19:30 uur ga ik wandelen met vrienden en familie, waarna ik af en toe nog een online vergadering heb en om 22:00 uur lig ik in bed. Dat zijn volle dagen, ja.”
Wat is de kracht van Zuidoost in moeilijke tijden als deze?
“Zuidoost kijkt naar elkaar om. Er zijn zoveel mooie initiatieven. Ik zag afgelopen week een post op Facebook van een oudere vrouw die liet weten dat ze een beetje angstig was in deze tijd. En meteen werd daar massaal op gereageerd. Er werd soep voor haar gemaakt en naar haar toe gebracht, heel veel mensen boden aan om te bellen. Zuidoost ging echt om haar heen staan, dat was heel hartverwarmend om te zien. Daarnaast word ik ook heel blij van de groepen die voor ouderenwoningen mooie muziek maken. Zo helpen we elkaar door deze moeilijke tijd heen.”
Zuidoost kent veel bewoners voor wie het heel gebruikelijk is om – al dan niet buiten – samen te komen. Hoe gaat dat nu?
“Over het algemeen houdt iedereen zich heel goed aan de voorschriften. Wij hebben in Zuidoost bijvoorbeeld de zogenaamde ‘hangmannen’. Ik noem ze zelf liever de ‘groepsmannen’, overigens. Zij komen altijd op de hoeken van de straat samen om met elkaar heftig te debatteren over het leven en al het nieuws. Dat doen ze nu nog steeds, maar ze staan wel op grote afstand van elkaar. Als ik dat zie dan denk ik: Zuidoost heeft het begrepen.”
Zijn er zaken waar je je nog wel zorgen over maakt?
“Nou, ik maak me bijvoorbeeld wel zorgen over het lekkere weer dat er komend weekend aan komt. Daarom neem ik vandaag ook een filmpje met Zuidoost TV op om de mensen nogmaals op het hart te drukken dat ze zoveel mogelijk thuis moeten blijven en als ze naar buiten gaan afstand van elkaar te houden.”
Zuidoost kent ook veel buurten waar sociale achterstand is. Wat probeer jij in deze tijden specifiek voor dit soort buurten te doen?
“Wat ik vooral doe is de mensen die in die wijken het werk doen, te ondersteunen. Ik bel ze, complimenteer ze en probeer hun werk bijvoorbeeld via mijn eigen social media een podium te geven. Alles wat aandacht krijgt, groeit. Je probeert natuurlijk ook zelf hier en daar wat concrete dingen voor mensen te doen, maar ik zie het vooral als mijn taak om de kracht van de samenleving – met al die prachtige organisaties die we hebben – maximaal te benutten. Ik zie bij hen ook enorm veel innovativiteit en creativiteit.”
“Ik zie het vooral als mijn taak om de kracht van de samenleving maximaal te benutten.”
Gelijke kansen in het onderwijs gaat jou aan het hart. Dat wordt nu enigszins bedreigd door de gesloten scholen en daardoor het gedwongen thuisonderwijs. Wat probeer jij te doen om meer ongelijkheid te voorkomen?
“Ik heb iedere dag contact met de scholen in Zuidoost. Je merkt dat ze heel goed samenwerken en veel van elkaar leren. Ze hebben een tekort aan laptops, maar daar heeft gelukkig onze wethouder Marjolein Moorman nu iets voor geregeld. Er wordt daarnaast extra veel contact gelegd met de kinderen waarvan we weten dat ze in een moeilijke situatie zitten. Ze doen dus alles wat in hun vermogen ligt om dit zo goed mogelijk te laten verlopen. Maar we moeten ook eerlijk zijn. We gaan straks te maken krijgen met kinderen die op achterstand zijn geraakt. Daar maak ik mij zorgen over. Ik heb de oplossing nog niet, maar dit vraagt om onorthodoxe maatregelen – out of the box denken – om deze achterstanden in te lopen. Iedereen die daar ideeën over heeft, mag mij benaderen.”
Tot slot, wat wil je nog kwijt aan alle Amsterdammers?
“Houd vol en blijf hoopvol. Dit gaat ook voorbij.”
“De onderwijsachterstanden die gaan ontstaan vragen om onorthodoxe maatregelen.”