14 januari 2010

Zwemband Dijksgracht is niet van de baan

In Het Parool van 12 maart j.l.. stond dat het het plan van de PvdA voor een nieuw zwembad aan de kop van de Dijksgracht niet doorgaat omdat de steun van VVD en GroenLinks ontbreekt. Deze conclusie is voorbarig. Tijdens de raadsvergadering van 26 maart j.l.. hebben SP en PvdA namelijk het initiatief genomen om wethouder Van Poelgeest te laten weten dat stadsdeel Centrum in principe maximaal 250.000 euro wil bijdragen aan de exploitatie-kosten van een zwembad-, wellness- en horecavoorziening op de kop van de Dijksgracht.

Het stadsdeel is niet in staat om de volledige verantwoording te nemen voor eventuele exploitatietekorten. Het project zal dan ook beheerd en uitgevoerd moeten worden door een samenwerkingsverband dat de financiële risico´s voor zijn rekening neemt. De stadsdeelraad zal zijn uiteindelijke oordeel geven als er een uitgewerkt plan ligt, onderbouwd door een haalbaarheidsstudie naar kosten en beste plek.

Dit voorstel werd gesteund door de meerderheid van de deelraad. Ook D66, fractie Lahaise, Joost Kircz (AA/DG) en Opheffen Nu stemden voor dit antwoord aan wethouder Van Poelgeest.

Het aantal kinderen en ouderen neemt snel toe in het oostelijk deel van de binnenstad. De bewoners strijden al jaren voor een zwembad. De mogelijkheden voor schoolzwemmen zijn krap. Het Marnix heeft onvoldoende capaciteit om alle zwemliefhebbers te bedienen. Nu is er de kans om dit probleem op te lossen.