27 oktober 2011

Zorgen over asbest in Amsterdamse scholen

Uit onderzoek in opdracht van staatssecretatis Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu blijkt dat een groot deel van de schoolgebouwen in het basis- en voortgezet onderwijs asbest bevat.

De Volkskrant berichtte hierover op donderdag 27 oktober 2011 en de Rijksoverheid stuurde diezelfde dag een persbericht uit.

Het onderzoek betrof een enquête onder 9800 scholen in heel Nederland. Uit tussentijdse resultaten blijkt volgens de staatssecretaris dat niet minder dan 81% van de scholen in de enquête aangaf dat het kankerverwekkende asbest in muren en plafonds aanwezig is.

Vermoedelijk gaat het vooral om oudere schoolgebouwen die gebouwd werden in een tijd dat de kankerverwekkende eigenschappen van het brandweringsmiddel asbest nog niet bekend waren. Ook Amsterdam telt relatief veel oude schoolgebouwen.

De staatssecretaris roept gemeenten en schoolbesturen op om een inventarisatie te maken van de aanwezigheid van asbest. Het mag voor zich spreken dat de PvdA erg bezorgd is over de mogelijkheid dat asbest zich ook in Amsterdamse schoolgebouwen bevindt.

1. Heeft u kennis genomen van de uitkomsten van de enquête van het ministerie van Infrastructuur en Milieu zoals beschreven in het artikel ‘Asbest aangetroffen in veel scholen’ in de Volkskrant van 27 oktober 2011?

2. Hebben Amsterdamse scholen ook meegedaan aan de enquête?

3. Is bekend op hoeveel scholen asbest is aangetroffen?

4. Geeft u gehoor aan de oproep van de staatssecretaris?

5. Het verwijderen van asbest is arbeids- en kostenintensief. Kunt u aangeven wie financieel verantwoordelijk is voor de kosten van verwijderingsoperaties?

6. Kunt u aangeven welke reserveringen zijn gemaakt, inclusief door de centrale stad, de stadsdelen en de schoolbesturen, voor het dekken van de kosten van asbestverwijdering uit schoolpanden?

Lees ook de berichtgeving in het Parool.