1 september 2009

Zorgen om geweld tegen personeel woningcorporaties

Gisteren presenteerde de Arbeidsinspectie een onderzoek naar fysiek en verbaal geweld tegen personeel van woningcorporaties in ons land. Volgens het onderzoek neemt dat alarmerende vormen aan. De Arbeidsinspectie luidt de noodklok.

Uit het onderzoek blijkt dat afgelopen jaar 45 procent van de werknemers te maken had met agressie en geweld op de werkvloer. Vooral woonconsulenten, technisch onderhoudspersoneel en medewerkers die achterstallige huur moeten innen, kregen rake klappen uitgedeeld of werden soms langdurig verbaal bedreigd. Ook verhaal halen aan de balie gaat vaak gepaard met fysiek geweld.

Volgens het onderzoek zou blijken dat corporaties zelf nauwelijks of onvoldoende maatregelen nemen om agressie en geweld te voorkomen. In 70 procent van de gevallen schoten de woningcorporaties op één of andere manier tekort bij de bescherming van hun personeel tegen agressie en geweld.

De Arbeidsinspectie spreekt van een ernstige situatie en eist snel maatregelen. In totaal werden er bij 221 van de 470 corporaties inspecties uitgevoerd. In het onderzoek staat niet om welke gemeenten of corporaties het specifiek gaat. "De uitkomsten zijn representatief voor de totale sector", zegt woordvoerder Magda de Vetten van de Arbeidsinspectie.

Op grond van artikel 42 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de Gemeenteraad heeft ondergetekende de eer, namens de fractie van de PvdA, de volgende schriftelijke vragen te stellen:

1) Amsterdam heeft negen woningcorporaties, waarvan enkele zeer groot. Heeft het College geluiden opgevangen uit de branche waaruit blijkt dat in Amsterdam agressie en geweld op deze schaal tegen personeel van woningcorporaties aan de orde is?
2) Zo ja, wat was de strekking van die constatering toen en wat is er verder mee gedaan?
3) Zo nee, wat vindt het College van het onderzoek?
4) Gaat het College bij de Amsterdamse woningcorporaties (eventueel via de AFWC) vragen om ervaringen en cijfers van bedreigd personeel in Amsterdam?
5) Zo nee, waarom niet?