5 februari 2007

Zijn blokkendozen zonder balkon beter?

De PvdA-raadsleden Hetti Willemse en Michiel Mulder, de specialisten wonen van de PvdA-gemeenteraadsfractie, worden helemaal warm van de tuinsteden. Willemse bracht er haar jeugd en haar studententijd door. Mulder woonde er korte tijd met een studievriend. Het tweetal begrijpt best dat de huidige bewoners tegen het radicale sloopwerk zijn, zeggen ze tijdens een ritje door de buurt.

We passeren het Delflandplein en kijken naar oudere woonblokken, afgewisseld door nieuwbouw. "Sommige panden zijn mooi," zegt Mulder. "Bij andere denk ik dat renovatie had volstaan." "We komen zo bij mijn lagere schooltje," zegt Willemse, om daarna perplex vast te stellen dat de Marius Bauerschool is gesloopt. "Achteraf, bedenk ik me, wist ik het ook wel. Maar het raakt je."

Het Koningin Wilhelminaplein: "Nieuwbouw; maar je vraagt je af of de blokkendozen zonder balkons een verbetering zijn," zegt Mulder.

Dan de omgeving van het August Allebeplein. Schotels, rotzooi. "Hier moet wat gebeuren," zegt Willemse. "Vroeger stond hier de bioscoop, later Cinema Internationaal, met love seats, waar ik mijn eerste vriendjes zoende. Allemaal weg, maar voor een levendige wijk moeten er wel weer voorzieningen komen."

De ene wijk na de andere passeert. Sommige blokken met portiekwoningen blijven staan, andere zijn al gesloopt, grote lege gaten in de bebouwing achterlatend. "En hier zat ik op de hbs," zegt Willemse over een schoolgebouw, dat indertijd het Cartesius Lyceum was.

"Daar woonde ik, op nummer 24," wijst ze op het blok portiekwoningen aan de Henk Henrietstraat, net voor de Hart Nibbrigstraat, waar Mohammed B. nog gewoond heeft. Woningcorporatie Rochdale heeft hier overigens nog een kantoortje. "Dat doen ze goed," zegt Mulder.

Schotels, vuilniszakken op de balkons en dan wat verbodsbordjes. Willemse schrikt. Met een vies gezicht: "Kijk, een rat op dat ronde verbodsbordje. Advies: geen eten op de balkons gooien."

"Maar kijk tussen je oogharen door en zie wat een heerlijke omgeving dit is," aldus Willemse. "Altijd groen in de buurt."

"Ik ben geboren in 1954, toen mijn ouders inwoonden bij mijn grootvader, aan de Texelweg in Noord. De verhuizing naar West – licht, ruimte, groen – met allemaal jonge gezinnen was een verademing. De moeders, huisvrouwen, runden acht vrouwen sterk ‘de trap’. De gezelligheid was net zo groot als die van jonge kopers op IJburg." Toen de ouders van Willemse een huis kochten, bleven zij en haar broer er wonen, tot 1986.

In de Jan Voermanstraat portiekwoningen die er aangenaam uitzien. Mulder: "Ja hier, op nummer 22 woonden wij. Wat een likje verf doet! Als je per se wilt dat bewoners weggaan, kondig je sloop aan, stop je het onderhoud en ga je tijdelijke bewoners toevoegen. De verloedering zet dan door. Maar je ziet: het hoeft niet!"

Willemse en Mulder in de Henk Henrietstraat. foto elenbaas