13 december 2006

Zeeleeuwen in Carré?

Het Kerstcircus in Carré zal van 22 december 2006 tot 7 januari 2007 plaatsvinden. Het programma bestaat onder andere uit drie vermaarde clowns en er is ook een act met komische zeeleeuwen. De zeeleeuwen zullen vanaf een week voordat de voorstellingen beginnen verblijven in een bad op de parkeerplaats achter Carré.

In maart 2006 heeft uw college een Dierenwelzijn notitie aan de Raad gepresenteerd. Er zijn toen vragen gesteld over het gebruik van wilde dieren in het circus en of het college er mee in kan stemmen dat het gebruik van wilde dieren voor puur commercieel vermaak, verboden moet worden in Amsterdam. Een motie met die strekking is toen door de Gemeenteraad aangenomen.

In de zomer van 2006 hebben ondergetekenden al vragen gesteld over het gebruik van leeuwen en olifanten tijdens de voorstellingen van Circus Renz in Amsterdam. Antwoorden op deze vragen hebben we nog niet mogen ontvangen.

De gemeente Amsterdam bezit 100 procent van de aandelen van Carré en verhuurt Carré voor een symbolisch bedrag van 1 Euro.

Vragen aan het College:
1. Vindt u het in overeenstemming met het geformuleerde dierenwelzijnsbeleid in de gemeente Amsterdam dat 1) zeeleeuwen drie weken in een badje op een parkeerplaats achter Carré verblijven; 2) zeeleeuwen gebruikt worden ter komisch vermaak in een kerstcircus in Carré?
2. Heeft u de stakeholders – theaters, stadsdelen, festivals, enzovoorts- in Amsterdam op de hoogte gebracht van het door de centrale stad geformuleerde dierenwelzijnsbeleid? Zo ja, hoe heeft u dat gedaan? Zo nee, bent u dat alsnog van plan?
3. De omwonenden van Carré krijgen één dezer dagen een brief om ze te informeren over de komst van de zeeleeuwen en mogelijke stankoverlast. Kunnen omwonenden bezwaar maken tegen de komst van de zeeleeuwen? En zo ja, weegt dit dan mee in de afweging om het verblijf van deze dieren in de openbare ruime te verbieden?
4. Bent u als 100 procent aandeelhouder van Carré bereid in gesprek te gaan met de directie van het theater met als doel het niet meer gebruiken van wilde dieren in het theater? Zo nee, waarom niet?