31 mei 2006

Zalm ziet niets in voorstel Asscher

Uit Het Parool van 31 maart:
Minister Gerrit Zalm van Financiën ziet volgens ingewijden niets in het idee om Amsterdam een meerderheidsbelang in Schiphol te geven.

Gisteren lanceerde de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher het plan om tweehonderd miljoen euro te betalen voor 29 procent van de rijksaandelen in de luchthaven. Nu heeft de stad al 21,8 procent in bezit. Asscher wil zo de door Zalm gewenste beursgang van Schiphol voorkomen.

Officieel gaat de VVD-minister niet inhoudelijk in op het voorstel. maar bronnen rond de minister noemen het plan ’nauwelijks serieus’.

Grootste bezwaar vormt de veel geringere opbrengst voor de schatkist, waarbij Asscher zich baseert op advies van het onderzoeksbureau Sequoia Consultancy. Het ministerie van Financiën vindt het merkwaardig dat hetzelfde bureau in een recent onderzoek voor het CDA tot een veel hogere inschatting van de waarde van Schiphol kwam. Een woordvoerder van Financiën zegt dat het Amsterdam ’vrij staat om mee te bieden’ op de aandelen zodra de beursgang een feit is.

VVD-Kamerlid Paul de Krom noemt Asschers plan onzinnig, omdat ook in Zalms plannen 51 procent van de aandelen in overheidshanden blijft.

De Amsterdamse VVD ziet ook niets in het voorstel. Fractievoorzitter Eric van der Burg: ’’Met dit soort proefballonnen heeft Schiphol een extra landingsbaan nodig. Denk je echt dat die aandelen voor een habbekrats van de hand gaan?’’

SP en GroenLinks in de Amsterdamse gemeenteraad steunen Asscher. GroenLinks-fractievoorzitter Judith Sargentini: ’’Dit past in het voornemen van de rood-groene coalitie om Schiphol in overheidshanden te houden.’’

De Eerste Kamer, waar Asscher op een besloten hoorzitting zijn voorstel uit de doeken deed, reageerde kritisch. Het CDA vroeg zich af of het gemeentelijk apparaat de controle over Schiphol wel aan kan.

De Noord-Hollandse VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers stelde onlangs voor dat de provincie één procent van de Schipholaandelen zou kopen. Hij rekende op een aankoopbedrag van dertig tot tachtig miljoen euro. De tweehonderd miljoen euro van Asscher vindt hij niet erg realistisch, maar hij steunt de plannen van Amsterdam volledig.




© Het Parool, 31-05-2006