22 november 2007

Zaak starten kan met microkrediet

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM – Mensen die een onderneming willen beginnen, moeten binnenkort bij de gemeente kunnen aankloppen voor een ‘microkrediet’. Wethouder Lodewijk Asscher (Economische Zaken) wil het Amsterdammers op die manier gemakkelijker maken met een lening van tussen 5000 en 35.000 euro een bedrijfje te beginnen.

De regeling voor het verstrekken van microkredieten moet in de plaats komen van het zogenoemde Startersfonds, dat de gemeente nu nog samen met de Rabobank en de Gemeentelijke Kredietbank beheert. Gebleken is dat te weinig mensen daarvan gebruikmaken. In drieënhalf jaar zijn slechts circa dertig kredieten verstrekt en steeds minder mensen weten de weg naar het fonds te vinden.

Rompslomp

Asscher, die de verandering op initiatief van CDA-raadslid Lex van Drooge wil doorvoeren, denkt meer mensen te kunnen verleiden tot het aanvragen van een microkrediet, als er minder wordt gekeken naar het vermogen om een ondernemingsplan op te stellen. In plaats daarvan moet de belangrijkste vraag zijn, of iemand ‘uit het juiste ondernemershout is gesneden’. Ook moet er minder bureaucratische rompslomp komen.

De gemeente denkt ongeveer één miljoen euro nodig te hebben voor het fonds. Dit geld moet komen uit het bedrag dat het kabinet wil investeren in de ‘krachtwijken’.