10 april 2003

Witte illegalen

“Witte” illegalen in hongerstaking

Al ruim twee weken is een groep zogenoemde “witte illegalen” in hongerstaking. Deze mannen hebben jaren in Nederland gewerkt en belasting betaald. Zij zijn hier echter nooit legaal geweest. Hun aanvraag van een verblijfsvergunning op grond van de Tijdelijke Regeling Witte Illegalen (1999) is afgewezen omdat ze niet aan alle criteria voldeden.

De PvdA-fractie betreurt het dat deze mensen zich genoodzaakthebben gezien naar het middel van de hongerstaking te grijpen. Twee raadsleden, RachidJamarien Manon van der Garde, zijn woensdag 2 april op persoonlijke titel op bezoek geweest om hun morele steun te betuigen. Daarnaast hebben verschillende fractieleden e-mailsgestuurd en gesprekken gevoerd met leden van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer.

De PvdA-gemeenteraadsfractiesteunt burgemeester Cohen in zijn reactie dat de gemeente niets aan de situatie kan veranderen en dat hij geen valse hoop wil bieden door langs te gaan bij de hongerstakers.

De Tweede-Kamerfractie van de PvdA heeft zich net als in het verleden ook de afgelopen weken in de problematiek verdiept. Aangezien voor de 17 hongerstakers ook de beroepsmogelijkheid bij de rechter tegen de afwijzing van de IND ten tijde van de uitvoering van de Tijdelijke Regeling Witte Illegalen niet tot een positief resultaat heeft geleid, lijken er weinig mogelijkheden meer te zijn om nog iets te doen. PvdA-woordvoerdersasiel Klaas de Vries en JeroenDijsselbloemhebben de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Nawijngevraagd wat zijn beleid is ten aanzien van de hongerstakers.