15 januari 2009

Winkels overal open op zondag

Alle winkels in Amsterdam moeten op zondag open kunnen. De PvdA-gemeenteraadsfractie wil de stadsdelen die nu hiervoor de regels vaststellen, buitenspel zetten en afspreken dat alle winkels kunnen profiteren van het zogenoemde toeristische regime.

Onder winkeliers in de stad is steun voor het plan. "Het zou fantastisch zijn om op zondag open te kunnen", zegt onderneemster Geraldine Pikkaart van Geraldine’s English Country Style aan de Stadhouderskade. "Als ik de mogelijkheid had, ging ik zeker open op zondag. In het centrum zijn de winkels al open op zondag. Eigenlijk is het raar dat het aan deze kant van de weg niet mag. Het zou goed zijn als voor de hele stad dezelfde regels gelden."

Ook het Amsterdamse mkb is enthousiast. Directeur Kees Verhoeven: ,"k heb de PvdA al gefeliciteerd met dit verstandige voorstel. Ons standpunt is heel simpel. Iedere ondernemer zou de mogelijkheid moeten hebben om op zondag open te gaan als hij dat wil. Ik vind dit een slim voorstel, maar of het haalbaar is gezien de huidige Haagse context valt nog te bezien."

Verhoeven doelt op de poging van minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) om juist strenger toe te gaan zien op de zondagsrust. Wethouder Lodewijk Asscher liet eerder al weten juist meer ruimte te willen bieden aan ondernemers om open te gaan wanneer zij dat willen. Wel pleit Asscher voor ‘maatwerk’ in buurten.

Directe aanleiding voor het huidige plan van de PvdA is de politieke ruzie afgelopen december in Oud West, die over de rug van ondernemers op de Overtoom werd uitgevochten tussen de deelraad en een stadsdeelwethouder.

Jarenlang waren de ondernemers strikt genomen illegaal, maar gedoogd, open op zondag. Een poging om die situatie te legaliseren, stuitte op weerstand in de deelraad, waardoor de winkels in de toekomst hun deuren zouden moeten sluiten. Winkeliers dreigden hierdoor omzet te verliezen.

Het mkb oordeelde naar aanleiding van deze ruzie dat stadsdelen ongeschikt zijn om regels te stellen aan de winkeltijden.
Dit bericht verscheen eerder in de Telegraaf

Lees hier het artikel dat Het Parool over dit onderwerp schreef

Klik hier voor het persbericht van de PvdA Amsterdam