31 mei 2006

‘Wethouders in de clinch over huisbezoeken’

Uit Het Parool, door Marcel Wiegman:

GroenLinks-wethouder Marijke Vos en haar PvdA-collega Ahmed Aboutaleb stevenen in Amsterdam af op een conflict over verplichte huisbezoeken aan mensen met een bijstandsuitkering. Vos vindt dat het recht op weigeren moet blijven bestaan.

Aboutaleb zei begin deze maand in Den Haag te pleiten voor een wettelijk verbod op het weigeren van bijstandsambtenaren op huisbezoek. Niet alleen bij het aanvragen van de uitkering, maar ook daarna bij periodieke controles. Wie de ambtenaren niet binnenlaat, verliest onmiddellijk de bijstand.

In het televisieprogramma De Voorkamer van Het Parool en RTV Noord-Holland zei Vos gisteravond niet tegen huisbezoeken te zijn, maar het recht op weigering te willen handhaven. ’’Aboutaleb heeft daar duidelijk andere opvattingen over. Daarom wil ik erover praten.’’

Volgens Vos leveren de huisbezoeken zoals ze nu zijn geregeld al voldoende resultaat op. Vorig jaar bespaarde de gemeente 45 miljoen euro door onrechtmatig verkregen uitkeringen stop te zetten en terug te vorderen.

Vanmiddag debatteerde de gemeenteraad over de huisbezoeken. De SP wil die opschorten totdat duidelijk is of ze op de juiste manier worden uitgevoerd. Volgens SP-woordvoerder Sadet Karabulut worden ’de rechten van uitkeringsgerechtigden systematisch geschonden’.

Fractievoorzitter Eric van der Burg van de VVD reageert verbolgen. ’’Eerst neemt fractievoorzitter Judith Sargentini van GroenLinks afstand van de plannen van Aboutaleb en nu de wethouder. Het cement van dit PvdA-GroenLinks college is duidelijk niet in orde. Het brokkelt nu al af.’’

De Voorkamer