11 januari 2010

Wethouder Princen (PvdA) presenteert met trots de nota Toekomst met Geschiedenis

Wethouder Germaine Princen (PvdA) van stadsdeel Oost-Watergraafsmeer presenteert met trots de nota Toekomst met Geschiedenis. Met deze nota heeft stadsdeel Oost-Watergraafsmeer als eerste in Amsterdam de beeldbepalende kwaliteit van vijf buurten in kaart gebracht. De buurten zijn: Oosterparkbuurt, Dapperbuurt, Weesperzijdebuurt, Transvaalbuurt en Tuinwijck.

Germaine Princen (PvdA): “Dat bijzondere architectuur in ons stadsdeel tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven, is het werk van mensen: van de overheid, van woningcorporaties maar ook van particulier initiatief. Zonder die inspanning, zouden historische panden en stadsgezichten, geliefd bij bewoners en bezoekers, zijn verdwenen. Deze nota is erop gericht om waardevolle delen van het stadsdeel te beschermen, maar ook om aan te geven waar ruimte is voor nieuwe ontwikkeling”.

Het doel van de nota is om waardevolle huizenblokken en straten van het stadsdeel vanaf het eerste moment mee te nemen in nieuwe plannen. Er is in kaart gebracht in welke delen vooral wordt ingezet op behoud en herstel, maar ook waar ruimte is voor nieuwe ontwikkeling.

Stadsdeelraadslid Meint Helder van de PvdA is blij met het initiatief van Wethouder Princen: “In de stadsvernieuwing ligt onze eerste voorkeur bij renovatie. De keuze tussen renovatie of sloop vraagt altijd een zeer zorgvuldige afweging. Beeldbepalende straten en gebouwen verdienen bescherming. Deze nota kan ons helpen plannen zorgvuldig af te wegen.”

Vanavond praat de commissie Wonen van stadsdeel Oost-Watergraafsmeer over de nota Toekomst met Geschiedenis