1 september 2009

Wethouder Ossel steunt Trainee+

De gemeente Amsterdam is bereid om het werkbegeleidingstraject Trainee+ financieel te ondersteunen. De gemeente garandeert zo dat Trainee+ door kan gaan met het aan het werk helpen van jongeren met een arbeidshandicap. Dat heeft wethouder Freek Ossel van Werk toegezegd.

De gemeente Amsterdam stelt, zolang er geen structurele financiering is vanuit het rijk, ruim honderdduizend euro per jaar beschikbaar om de gaten in de begroting op te vullen. Trainee+ was in de problemen gekomen nadat de ministeries van Onderwijs en Sociale Zaken, ondanks eerdere toezeggingen, toch geen subsidie wilden geven ondanks dat die was beloofd.

Ossel heeft wel veel vertrouwen in de aanpak en is daarom bereid het financieel te steunen. "Het is voor deze jongeren heel moeilijk om aan het werk te komen. Als we niets doen komen ze op hun achttiende bijna automatisch in een uitkering terecht. En als ze daar eenmaal inzitten, is het ontzettend moeilijk, en erg duur, om ze weer aan het werk te helpen." De cijfers lijken Ossel gelijk te geven.

Met het project worden jaarlijks 75 jongeren onder intensieve begeleiding klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Ongeveer zeventig procent slaagt erin regulier werk te vinden, veel meer dan het landelijk gemiddelde van negen procent.

Toch krijgt het project geen subsidie. Het ministerie van Sociale Zaken vindt dat Trainee+ daarvoor bij het ministerie van Onderwijs moet zijn. Dat ministerie wil weer geen subsidie verlenen omdat niet alle deelnemers aan het project scholieren zijn.

Om te voorkomen dat Trainee+ volgend jaar niet meer bestaat, springt de gemeente nu bij. Ossel: "Wij willen niet dat de jongeren met een arbeidshandicap de dupe worden van de discussie tussen twee ministeries over wie de subsidie moet betalen."

Maureen van de Pligt, projectleider van Trainee+, is opgelucht en blij dat de gemeente Amsterdam bereid is om het project financieel te ondersteunen. "Maar ik ben ook teleurgesteld dat de oplossing weer uit Amsterdam moet komen, terwijl de aanpak van dit probleem een taak is van de rijksoverheid," aldus Van de Pligt.

Het is niet de eerste keer dat de gemeente Trainee+ uit de brand helpt. Begin 2008 werd al een overbruggingskrediet toegekend, tot het rijk per 1 augustus de financiering zou overnemen.

"Het bedrag is peanuts voor ze, maar ze laten het weer afweten," zegt Van der Pligt. "Als de ministeries van Onderwijs en Sociale Zaken samen het probleem van de wajongeren moeten aanpakken, houd ik mijn hart vast."

Dit bericht verscheen eerder in het Parool.