14 november 2007

Wapen tegen hinder jeugd vaker ingezet

De in Slotervaart succesvolle straatcoaches worden in meer Amsterdamse stadsdelen ingezet. Door de uitbreiding van het toezicht moet overlast in woonbuurten de kop worden ingedrukt.

De coaches spreken probleemjongeren aan op hun gedrag en als het nodig is, worden ook de ouders bezocht. "Overlast is nog op veel plaatsen een bron van ellende, zei PvdA-wethouder Lodewijk Asscher (Financiën) gisteren bij de presentatie van de Voorjaarsnota. "Die straatcoaches helpen echt. Daarmee laten we de bewoners zien dat we achter ze staan. Hij stelt voor om jaarlijks 2 miljoen euro extra uit te trekken voor de uitbreiding van het succesvolle project.

Proef
Het is één van de bestedingen van gemeentelijk geld uit de Voorjaarsnota, die de voorbereiding vormt voor de begroting 2008. Zo heeft Asscher 3 miljoen euro gevonden voor een proef van drie maanden met gratis openbaar vervoer voor ouderen in de daluren. Als het experiment wordt omgezet in een vaste voorziening, rekent hij op een jaarlijkse rijksbijdrage van 10 miljoen.

Verder trekt de gemeente 14 miljoen euro uit voor armoedebestrijding en 10 miljoen om leerachterstanden bij erg jonge kinderen te voorkomen.

Het ambitieuze uitbreidingsplan van Artis kan rekenen op 15 miljoen euro uit de gemeentekas, als de raad hiermee akkoord gaat. Het ‘masterplan’ van de dierentuin kost in totaal 80 miljoen en volgens een Artis-woordvoerder is de Amsterdamse bijdrage "een goed signaal naar andere investeerders. Het gaat daarbij om de provincie Noord-Holland, de rijksoverheid, goededoelenloterijen, banken en het bedrijfsleven.

Al eerder was bekend dat Artis door het ondergronds brengen van het parkeerterrein twee hectare wil uitbreiden. Dit gebied zal gebruikt worden om roofdieren en ijsberen, nu nog klein behuisd, meer leefruimte te geven. Een onderdeel van het nieuwe Artis wordt de MicroZoo, een compleet nieuwe dierentuin van schimmels, bacteriën en virussen. Een deel van de miljoeneninvestering gaat naar het herstellen en oppoetsen van het 19e eeuwse erfgoed.

Stadspark
Ook voor het instandhouden en uitbreiden van de collectie bomen, bloemen en planten komt geld beschikbaar. "Artis wordt door steeds meer mensen uit de Amsterdamse regio als stadspark gebruikt, aldus de woordvoerder. "In vijf jaar tijd is het aantal familieabonnementen gestegen van 27.000 naar 77.000. We moeten het groen dus goed onderhouden.