14 juli 2006

Wandeling langs de Amstel…. Algemene Beschouwingen PvdA

De Amstel is niet alleen voor menig dichter, beeldend kunstenaar of schilder een bron van inspiratie, maar ook voor de PvdA om de algemene beschouwingen te voeren.
Ik neem u graag mee voor een wandeling langs de Amstel.
We komen per trein aan op het Amstelstation. We zijn immers goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Twee stations in ons stadsdeel. Daar hoeft overigens geen derde meer bij.

We wandelen via de Van der Kunbuurt naar de Amstel. De van der Kunbuurt is een buurt die aandacht verdient. De staat van onderhoud van de woningen in flink onder de maat. De woningcorporatie laat hier steken vallen en zorgt voor onzekerheid door af en toe te suggereren dat er gesloopt wordt en tijdelijke huurcontracten aan te bieden. Jongeren bezorgen de bewoners overlast. Het betreft niet alleen jongeren die woonachtig zijn in deze buurt, maar ook jongeren die rondhangen bij het station en uit de Diamantbuurt overkomen om hier wat vertier te zoeken. Er is echter weinig vertier en dus vallen ze passanten en buurtbewoners lastig; dat leidt soms tot fikse aanvaringen en een aantal bewoners voelt zich hierdoor bedreigd. De politie geeft aan niet zo veel te kunnen doen, want volgens hun normen is het nog niet erg genoeg. Uit gesprekken met de jongeren blijkt dat ze zich vervelen. Er is voor hen niets te doen. Een al dan niet mobiel jongerencentrum in deze buurt zou bij kunnen dragen aan een oplossing. Daar verwachten wij voor 2007 een voorstel voor.

Aan de overkant van de van der Kunbuurt staat een ROC. Jongeren vanuit de hele stad volgen hier een opleiding. Helaas lopen velen aan tegen het probleem van het vinden van een stageplek. Dat moeten wij ons als politiek aantrekken. Middels een stagemakelaar kunnen we zorgen dat er bemiddeld wordt tussen werkgevers en studenten.

We lopen verder en zien aan onze linkerhand het roeicentrum liggen. Sportvoorzieningen voor jong en oud zijn belangrijk. Niet alleen omdat het goed voor je lijf is – de cijfers over het aantal te dikke volwassenen en met name kinderen zijn zorgwekkend – maar sport verbroedert ook. Het functioneert als een ontmoetingsplaats. En dat is belangrijk voor de sociale cohesie in ons stadsdeel. Veel mensen wonen en werken graag in ons stadsdeel, maar de diversiteit mag niet leiden tot ‘onbekend maakt onbemind’, tot vooroordelen en oordelen over en weer.

Sport kan ook mensen uit hun isolement halen. Wij pleiten als PvdA voor de aanbieding van sportmiles voor jongeren en ouderen: tegen een beperkt tarief kunnen ouderen en kinderen laagdrempelig kennismaken met verschillende sporten, bv 5 keer roeien, 5 keer zwemmen, 5 keer streetdancen etc. Zo zetten we in samenwerking met alle sportverenigingen de sportmogelijkheden in dit stadsdeel goed op de kaart.

Als we verder lopen, hebben we een prachtige blik over het water. Roeiers trekken voorbij over het water, hardlopers schieten langs ons en menig hond doet zijn behoefte aan de waterkant. Maar we zien niet alleen een idyllisch plaatsje. We zien ook troep op straat. Sommige woonbootbewoners nemen wel erg gemakkelijk bezit van de openbare ruimte. Hondenbezitters laten de drollen aan de gemeenschap en papiertjes en afval worden met het grootste gemak op de grond gegooid. Geen vuilnisdienst die daar tegenop kan, al zet je ondergrondse containers op elke hoek van de straat, om de 100 meter een prullenbak en veeg je dagelijks drie keer. Een flinke boete bij het maken van een overtreding kan helpen. De milieupolitie moet streng optreden en handhaven. We zien het onderzoek Meer met Parkeerbeheer van stadsdeel de Baarsjes, waarin onderzocht wordt of handhavers ook elkaars taken kunnen vervullen (bijvoorbeeld parkeerwachten) met belangstelling tegemoet. Het moet tussen de oren van de mensen komen dat we samen verantwoordelijk zijn voor schone en hele straten. Van de stadsdeelorganisatie verwachten we een klantvriendelijke houding. We moeten bereikbaar zijn voor klachten en beschikken over een vliegende keep voor loszittende stoeptegels en ander ongemak in de openbare ruimte. En zorgen dat de kosten voor de reiniging betaalbaar blijven. De afvalstoffenheffing in Oost/Watergraafsmeer moet in de pas lopen met die van andere stadsdelen. Voor 2007 wil de PvdA de heffing niet verhogen en aan het einde van deze coalitieperiode moet de heffing verlaagd zijn.

Langs de Amstel vinden we ook kleine ondernemers. Het valt niet mee het hoofd boven water te houden. De huurlasten zijn vaak hoog en menig ondernemer moet in het eerste jaar al weer zijn deuren sluiten. Bedrijvigheid is waardevol voor ons stadsdeel. We hebben veel kleine ondernemers, maar ook een paar bijzonder grote in ons stadsdeel die mede vanuit het oogpunt van de bereikbaarheid graag in onze buurt gevestigd zijn. Zij zorgen voor werkgelegenheid en levendigheid. Zij moeten ook aanspreekbaar zijn op hun verantwoordelijkheid voor het scheppen van stageplaatsen. En zelf kunnen zij een beroep doen op het ondernemershuis. De PvdA is trots op dit Huis en verwacht van het DB dat zij zorgdraagt voor voortgang de komende jaren.

We zien langs de Amstel ook veel auto’s staan. Parkeren in delen van ons stadsdeel wordt in toenemende mate een probleem. Natuurlijk, al dat blik op straat maakt het beeld niet fraaier, dus zullen we ons moeten inzetten voor ondergronds parkeren, maar we kunnen ook niet onze ogen sluiten voor het feit dat er auto’s bestaan en dat mensen voor een deel op dit vervoersmiddel aangewezen zijn. Wij zijn dus niet voor het opheffen van parkeerplaatsen en willen spoedig de experimenten genoemd in het Programakkoord laten starten. Invoer van betaald parkeren in de avonduren, heeft niet onze voorkeur. We willen juist het parkeren rond woongebieden van ouderen en voor mantelzorgers goedkoper maken. Wel zou een deel van de parkeeropbrengst in milieumaatregelen gestopt kunnen worden, om zo ook vanuit het stadsdeel bij te dragen aan een schoner milieu.

Gelukkig zien we langs de Amstel niet alleen blik op straat, we zien ook fietsers die zoveel mogelijk op vrijliggende fietspaden moeten kunnen rijden. Ons stadsdeel kent goede fietsroutes die fietsers in staat stellen veilig zich te bewegen door het stadsdeel.

Aan de rechterzijde verderop zien we een basisschool. Ditmaal een redelijk witte basisschool, maar ons stadsdeel kent ook zwarte scholen. Het ideaal is dat we samen naar school gaan, witte en zwarte kinderen samen, als afspiegeling van onze buurten, omdat de basisschool bij uitstek de plek is waar kinderen en hun ouders van welke herkomst dan ook elkaar ontmoeten. De witte-zwarte scholen problematiek is niet een twee drie oplosbaar. Daarom wil de PvdA zich met name richten op de kwaliteit van het onderwijs. Laten we daar onze energie op inzetten. Zorgen dat alle scholen prima onderwijs geven en alle kinderen goede kansen krijgen. Voor het schooljaar 2006-2007 hebben we hier flink wat geld vrijgemaakt. Wij gaan ervan uit dat deze middelen ook in 2007 beschikbaar zijn. Over de verdere besteding komen we in het najaar nog met het DB te spreken wanneer we ons buigen over het document Jong Amsterdam, als vervolg op het decentraal onderwijs- en jeugdplan. Voor de PvdA staat wel vast dat ook de zogenaamde witte scholen hier profijt van moeten hebben. Zij hebben vaak te kampen met minder onderwijzend personeel, terwijl zij best wat extra handen kunnen gebruiken om leerlingen die extra aandacht behoeven op de reguliere basisschool te houden en doorzenden naar het speciaal onderwijs te voorkomen. Wij willen goed inzicht in de besteding en het rendement van deze gelden.

Bij goed onderwijs hoort ook goede huisvesting. De PvdA heeft als uitgangspunt dat er vold
oende volwaardige schoolgebouwen moeten worden gerealiseerd. We verwachten op dit punt een slagvaardige en zorgvuldige aanpak. Met name rond de verdere invulling van de mogelijke locaties is een zorgvuldige afweging geboden We zullen in overleg met de bewoners, scholen en ouders verstandige keuzes moeten maken zodat we de komende 25 jaar voldoende huisvesting hebben voor het basisonderwijs. Daar horen ook voldoende financiële middelen bij.

We zijn bij de brug. Terugkijkend zien we ook groen, maar nog te weinig. Ons stadsdeel kent twee prachtige grote parken, maar het kan nog groener in de straten. Wel onderhouden groen, het onkruid staat nu soms tot kniehoogte en geeft een rommelige indruk. Dat moet echt beter!

Nog een klein stukje, dan rusten we uit bij de IJsbreker. Voor een kopje koffie op het mooie terras. Maar ook een gelegenheid waar we voor muziek of een debat terechtkunnen. De PvdA is blij met de kunst en cultuurvoorzieningen in het stadsdeel.

Hoewel we nog uren kunnen doorlopen, eindigt hier voor nu onze wandeling. Lopend langs de Amstel hebben we veel thema’s die de PvdA van belang vindt, aangetroffen. Ik ben vergeten te vertellen dat wij op onze wandeling ook nog veel burgers tegenkwam. De burgers van ons stadsdeel. Oud, jong, wit, allochtoon. Werkend, lerend of zoekend naar werk. Passanten in de wijk of betrokken en actief in de buurt, bij het vrijwilligerswerk, buurtbeheer of op school. Burgers van wie wij hopen dat het leven en werken hier hen bindt aan de buurt. Met wie wij ons verbonden voelen en naar wie we willen luisteren, met behoud van onze eigen verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger. Laten we de burgers van dienst zijn, vanuit het stadsdeel met klantgerichte dienstverlening, met het betrekken van burgers bij de plannen die we maken als politiek. De komende begroting moet ruimte hebben om initiatieven van burgers die ten goede komen aan de sociale cohesie, te kunnen honoreren.

De speerpunten voor de PvdA vond u terug tijdens deze wandeling. Maar politiek is ook keuzes maken. Wat ons betreft zetten we het komende jaar in op:

· De afvalstoffenheffing. De lasten van de burger mogen niet hoger zijn dan nodig is. We hebben afgesproken dat het tarief van de afvalstoffenheffing omlaag gaat. We realiseren ons dat dit en grote opgave is, voor de organisatie maar ook voor de begroting. Mede op voorstel van de PvdA stijgt het tarief dit jaar niet. Wij stellen voor dat het tarief ook voor 2007 wordt bevroren op het niveau van 2006.

· Investeren in de jeugd. De jeugd is onze eerste zorg. Reserveer middelen voor een jongerencentrum in de buurt van het Amstelstation, het creëren vans stageplaatsen in de eigen organisatie, een stagemakelaar en een nieuwe school.

· Een schonere buurt. Bij voortduring worden wij door burgers gewezen op het feit dat onze buurten niet schoon zijn. Wij realiseren ons dat dit niet alleen een kwestie is van extra geld, maar dat ook gekeken moet worden hoe de reiniging van ons stadsdeel georganiseerd is. Wij verwachten echter een voortvarende aanpak van de vervuiling van ons stadsdeel. Wanneer een andere manier van werken niet afdoende resultaat oplevert, vinden wij dat extra middelen hiervoor moeten worden vrijgemaakt.

· Buurtgericht werken. Dat is niet hetzelfde als vraaggericht. We moeten wel voldoende mogelijkheden beiden om burgers op een goede manier te laten participeren in de besluitvorming. Hiervoor moet voldoende budget beschikbaar zijn.

· De voortgang stedelijke vernieuwing. De PvdA wil dat het DB meer investeert in een goede relatie met de corporaties. Het kan niet zo zijn dat we elkaar met juristen tegenwerken. Corporaties zijn hard nodig om vernieuwing vorm te geven, ook in de Dapperbuurt en Transvaalbuurt. Voor Jeruzalem moet snel een plan worden gemaakt. De corporaties willen wel. Dus voor het stadsdeel een uitgelezen kans om te vernieuwen en een nieuwe school te bouwen, met draagvlak in de buurt. Grijp die kans!