29 september 2009

Vragen over subsidie ‘Zon op je dak’

Schriftelijke vragen van het raadslid mevrouw burke (PvdA) inzake subsidieverlening ‘Zon op je dak’

Amsterdam, 28 september 2009.

Aan het college van burgemeester en wethouders

Inleiding
Via ‘Zon op je Dak’ konden particuliere woningeigenaren uit Amsterdam zich vanaf 14 september 2009 aanmelden voor subsidie voor duurzame energietechnieken zoals zonnepanelen en zonneboilers.

Wie komt voor subsidie Zon op je Dak in aanmerking?
Particuliere woningeigenaren in Amsterdam, waarvan de woning bestaande bouw is (voor 1 januari 2009 opgeleverd) en waarvan de eigenaren een nieuw technisch duurzaam systeem willen aanschaffen voor de eigen woning (zij melden zich eerst aan voor subsidie, daarna wordt het systeem aangeschaft)

Wie organiseert Zon op je Dak?
Zon op je dak is een project van de 14 Amsterdamse stadsdelen. Projectbureau ARC voert het project namens de stadsdelen uit. ARC werkt samen met twee installatiebedrijven. De provincie Noord Holland stelt de subsidie beschikbaar.
Volgens de website van Nieuw Amsterdams Klimaat hebben veel mensen direct na opening van de regeling subsidie aangevraagd. De interesse in subsidie voor zonnepanelen is overweldigend. Daardoor is in de stadsdelen het beschikbare subsidiebudget voor zonnepanelen overtekend. In een aantal stadsdelen is dit heel snel gegaan en was de pot in een mum van tijd overschreven.

Voor de overige duurzame technieken, zoals zonneboilers en warmtepompen, is nog wel budget beschikbaar in alle stadsdelen. Hiervoor kan men zich aanmelden via de site.

Op 14 september om 09.00 hebben enkele oplettende burgers, die zich wilden inschrijven voor Zon op je Dak, geconstateerd dat de aanvraagformulieren voor subsidie nog niet online waren. Zij hebben daarop naar de gemeente gebeld en gemaild en warempel….10 minuten later stonden de aanvraagformulieren online.

Zij hebben direct de formulieren ingevuld en verzonden. Tot hun grote verbazing kregen zij te horen dat anderen hen voor waren en dat zij op een wachtlijst zijn geplaatst.

Gezien het bovenstaande heeft ondergetekende de eer, namens de fractie van de PvdA, op grond van artikel 45 van het Reglement van orde voor de raad van Amsterdam, de volgende schriftelijke vragen te stellen:

1. Voor hoeveel personen was er subsidie beschikbaar?
2. Hoeveel verzoeken tot subsidie zijn er ontvangen?
3. Is er na te gaan in welke volgorde de subsidie aanvragen binnen zijn gekomen?
4. Kunnen wij inzage krijgen in de volgorde van binnenkomst van de aanvragen en de toekenning van de aanvragen?

De brief, waarin werd vermeld, dat de bewoners te laat waren komt niet van de gemeente (het ARC), maar van een van de installatiebedrijven te weten Besseling.

5. Is Besseling namens de gemeente gemachtigd deze brieven te versturen
6. Zijn bewoners verplicht bij Besseling en Kapitein (de twee installatiebedrijven) de zonnepanelen af te nemen?
7. Zo ja, waarom is voor deze constructie gekozen?
8. En tenslotte is hier sprake van eerlijke concurrentie?

Het lid van de gemeenteraad,

P. Burke