12 augustus 2008

Vragen over dumpen elektronisch afval

De PvdA gemeenteraadsfractie heeft schriftelijke vragen gesteld over de mogelijke rol die Amsterdam speelt bij het dumpen van elektronisch afval in Ghana. In het Greenpeace onderzoek naar illegale dump van elektronica in Ghana wordt de haven van Amsterdam genoemd als een van de uitvoerhavens. De PvdA is hier bezorgd over en wil van het college weten wat zij gaat doen om dit soort uitvoer in de toekomst te voorkomen.

In bodem- en slibmonsters vond Greenpeace grote hoeveelheden schadelijke stoffen. Ook is gebleken dat een groot deel van de 80 procent van de afgedankte apparaten die Ghana binnenkomen afkomstig zijn uit Nederland. De PvdA wil dan ook weten hoe de verwerking van dergelijk elektronisch afval op dit moment in Amsterdam is georganiseerd en of er op dit gebied stedelijke afspraken met recyclingbedrijven bestaan.

PvdA raadslid Daan Sajet zegt bezorgd te zijn over de bevindingen in het Greenpeace onderzoek en de mogelijke verantwoordelijkheid die de gemeente Amsterdam heeft. ‘In Ghana zijn er beeldschermen aangetroffen van bedrijven die voorheen in Amsterdam actief waren. Ik wil dan ook graag weten of het college er alles aan heeft gedaan om het dumpen van elektronisch afval te voorkomen, aldus Sajet.’

Hieronder de schriftelijke vragen: