6 oktober 2008

Vragen over de sluiting van de Psychiatrische Kliniek SPDC Oost

De PvdA Fractie Amsterdam stelde bij monde van gemeenteraadslid Ria Logtenberg tijdens de raadsvergadering van 1 oktober 2008 mondelinge vragen aan het college van B&W naar aanleiding van de sluiting van de psychiatrische kliniek SPDC Oost, en de berichtenstroom die daarna op gang is gekomen.

Het gaat al zeker tien jaar zeer slecht met deze kliniek. De verhalen zijn er dus niet opeens, maar schijnbaar al langer bekend. Hoewel bekend is dat niet de gemeente, maar het Rijk verantwoordelijk is voor de GGZ, wil de PvdA toch vragen stellen. De GGZ is immers wel een belangrijke ketenpartner van de gemeentelijke Openbare Geestelijke Gezondheidszorg geweest.

Daarnaast is het college verantwoordelijk voor het besluit tot een In Bewaring Stelling (IBS), waarmee Amsterdamse burgers gedwongen worden opgenomen in een psychiatrische kliniek, en dus aan de zorg daar worden “toevertrouwd”.

Vragen:

  1. Was het college van B&W op de hoogte van de ernstige situatie en de gebrekkige kwaliteit in de zorg? Zo ja, sinds wanneer?
  2. Welke acties heeft u ondernomen naar de verantwoordelijken, binnen de grenzen van de ketenafspraken?
  3. Bent u op de hoogte waar de (32) patiënten van de SPDC-Oost zijn ondergebracht?
  4. Kunt u inschatten of in andere klinieken binnen Amsterdam de kwaliteit van de zorg ook onder de maat is?
  5. Is er op dit moment een capaciteitsprobleem voor gedwongen en acute opnames in de Amsterdamse psychiatrische klinieken voor bijvoorbeeld Vangnet en Advies van de GGD?
  6. Ik heb begrepen dat u -burgemeester- kort na uw aantreden bij uw eerste IBS reeds stuitte op een opname stop bij de Valeriuskliniek. U heeft daartegen toen een kort geding aangespannen, maar dit verloren. Welke acties heeft u/het college daarna genomen ten aanzien van de GGZ?
  7. Welke acties zult u ondernemen om te zorgen dat de gehele keten van GGZ in Amsterdam beter gaat functioneren?