5 januari 2008

Vragen over afgebrand historisch pand

Schriftelijke vragen van het raadslid mevrouw Willemse (PvdA) inzake afbranden monumentaal pand Herengracht 132.

Tijdens de nieuwjaarsnacht is het zeventiende eeuwse pand aan de Herengracht 132 afgebrand. In Het Parool van 2 januari jl. wordt melding gemaakt van sloopwerkzaamheden die niet bepaald zachtzinnig plaatsvinden. Hiermee aangevende dat de kans bestaat dat op zich nog te hergebruiken monumentale overblijfselen ook gesloopt worden en/of onderdelen in de afvalbak gedumpt worden. Het gebouw kan wellicht nog voor herbouw in aanmerking komen als brandweer en slopers oplettend zijn. Zo stond de gevel nog overeind.

In Het Parool staat ook vermeld dat er in het buitenland voorbeelden zijn van steden waar in de monumentale delen van de stad er beperkingen gelden voor het afsteken van vuurwerk. Als voorbeeld wordt Antwerpen genoemd.

Hetti Willemse, woordvoerder monumenten voor de PvdA, stelt de volgende schriftelijke vragen aan het college van B&W:

1. Welke specifieke instructies bestaan er voor de brandweer bij monumentale panden? Is daarin ook een directe melding in geval van brand opgenomen richting het Bureau Monumentenzorg?
2. Was het Bureau Monumentenzorg aanwezig bij de sloopwerkzaamheden c.q. is er voor de start van de sloopwerkzaamheden contact opgenomen en/of advies gevraagd aan het Bureau Monumentenzorg?
3. Heeft het Bureau Monumentenzorg zelf een instructie ten aanzien van hun rol in geval van calamiteiten, zoals een brand en monumentale panden?
4. Wat is de mening van het College van B&W over herbouw van het pand aan de Herengracht 132?
5. Welke informatie heeft het College over de oorzaak van de brand en kan de Raad deze ontvangen?
6. Kan het College de Raad inzicht geven in datgene wat gered is van het monumentale pand. Zo ja kan de Raad deze informatie ontvangen. Zo nee, waarom heeft het College deze informatie niet?
7. Is er specifiek beleid of regelgeving ten aanzien van vuurwerk en monumenten in Amsterdam? Is het College bekend met vuurwerk beleid en monumenten in buitenlandse steden of elders in Nederland? Zo ja, kan het College daar enig inzicht in geven en daar haar mening over geven?
8. Kan de brand een consequentie hebben voor de nominatie van de historische binnenstad van Amsterdam voor de Unesco Werelderfgoedlijst?