31 oktober 2007

Voor een digitale snelweg zonder omwegen

Het stadsdeel was de afgelopen weken heftig in het nieuws. Je zou haast uit het oog verliezen dat het gewone leven in Slotervaart toch ook zijn eigen gang bleef gaan. Natuurlijk volg je als raadslid het nieuws, probeer je zo veel mogelijk de vinger aan de pols te houden. Intussen ligt het gewone werk van de stadsdeelraad echter niet stil. Op dit moment staat de begroting voor het komende jaar prominent op de agenda. Daarover komt vast nog veel meer in deze krant te staan. Hier wil ik het nu nog even hebben over onze laatste raadsvergadering.

Om te beginnen een niet geheel denkbeeldig stukje tweespraak:

“Internet meneer, ik bezweer u: het is een uitkomst!”
– ….? –
“Elk document, elk fotootje, als het op internet geplaatst is kun je het bekijken, ieder uur van de dag, op elke plek in de wereld. Niks geen gedoe met openingstijden en zo. Gewoon een paar klikjes met de muis, thuis achter je computerbuis of waar en wanneer je maar wil.”
– Klinkt prachtig. Maar laat me dat eerst eens zien. –
“Laten we een willekeurig voorbeeld nemen. Is er iets speciaals wat u zou willen weten? Een brandende vraag?”
– Nu u het zo vriendelijk aanbiedt. Ik hoorde laatst dat het stadsdeel plannen heeft voor mijn buurt. Het fijne weet ik er niet van. Er schijnt een plan ter inzage te liggen in het stadsdeelkantoor … –
“Ha, dat lijkt me nou echt een geknipt voorbeeld. Hoe heet je stadsdeel ook al weer? “
– Slotervaart!
“Kijk eens aan: dat googlen we effe en hoppa: daar komen we op de thuispagina www.slotervaart.amsterdam.nl. Eitje, nietwaar? En nou op naar de volgende muisklik. Een plan, zei je? Dat zal dan wel bij Bestuur en Organisatie staan, schat ik. Of Wonen en Leefomgeving? Verordeningen? Bestuursinformatie? Nee, niks te vinden wat op zo´n plan lijkt. Misschien via de zoekfunctie. Hoe heet deze buurt?”
– Hemsterhuisbuurt wordt-ie wel genoemd. –
“Tikken we in: plan Hemsterhuisbuurt. Effe wachten, en hopla: weer niks!”
– Twee keer klikken, zei u? … –

Enfin, met een hoop speurwerk weet de volhouder via de rubriek Actueel en een aantal vervolgstappen te achterhalen waar het om lijkt te gaan: Ontwerp Bestemmingsplan Slotervaart 2007. Die digitale route klopt keurig als je het bekijkt vanuit de stadsdeelorganisatie en procedures. Als je de weg weet, begrijp je niet dat andere mensen verdwalen. Maar voor de gewone burger is het geen gesneden koek, dat vergeten we nog wel eens.
Het gebied dat nu in dat bestemmingsplan Slotervaart heet, heeft heel andere grenzen dan die van het stadsdeel met dezelfde naam. Blue Band dorp of Staalmanpleinbuurt vallen er bijvoorbeeld helemaal buiten. En zelfs het Slotervaartziekenhuis. Dat even terzijde.
Tja, het is allemaal te verklaren en zelfs uit te leggen. Maar het is geen toonbeeld van zonneklare begrijpelijkheid. En ik weet ook wel dat je het helemaal doorzichtig en naar ieders tevredenheid toegankelijk maken een tikkeltje teveel gevraagd is. Maar mag het misschien een onsje meer klantvriendelijk wezen? Zeker als het gaat om plannen waar burgers nog op kunnen reageren.
Ik vind van wel. Daarom heb ik de laatste raadsvergadering een motie ingediend om bij het plaatsen van dit soort documenten op de website meer rekening te houden met bewonersogen. Die motie is door het Dagelijks Bestuur overgenomen. Ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Intussen hou ik me aanbevolen voor reacties van bewoners over hun ervaringen met de website.

Gert-Jan Timmermans
Raadslid PvdA Slotervaart
[email protected]