3 maart 2007

Visser: 'samenwerking met Amsterdam beter.'

Op 7 maart is het zover. U mag naar de stembus voor de Provinciale Staten. Lijsttrekker voor de PvdA in Noord-Holland is de in Amsterdam woonachtige Peter Visser (49). Hij is geboren in Wageningen, was 20 jaar actief als adviseur voor een mileu- en duurzaamheid bureau voordat hij zich definitief tot de politiek bekeerde.

Je bent onlangs tot beste statenlid van Noord-Holland verkozen. Gefeliciteerd! Waar heb je dat denk je aan te danken?
Ja, dat is heel leuk! En dat al voor de tweede keer. Ik denk dat ik ben verkozen om mijn combinatie van fel oppositie voeren en op de juiste momenten ook weer voldoende bestuurlijk te zijn. Op die manier kun je toch veel invloed uitoefenen op besluiten.

De afgelopen vier jaar was Noord-Holland het enige college waarin de PvdA niet in het bestuur zat. Hoe was dat?
De moeilijkste periode van het oppositie voeren was het begin. We hadden van niemand steun voor onze plannen. Door maar gewoon door te gaan, is dat gelukkig wel veranderd. Maar er is door het huidige college nog veel blijven liggen. Zo vind ik dat er te laat en te weinig steun is geweest voor jongeren en de jeugdzorg. Hoewel ik me daar sterk voor inzette, had ik echt het gevoel tegen een blokkade op te lopen.

Wat zijn jouw plannen voor de provincie?
We moeten absoluut doorgaan met de economische versterking en de sociale ontwikkeling van de provincie. Ik vind dat we er voor moeten zorgen dat er een goede aansluiting is tussen scholen en arbeidsmarkt. Ook gaan nu veel te veel jongeren zonder diploma van school. Het is echt belangrijk om deze jongeren aan onze samenleving te binden. Daarnaast vind ik dat we ons moeten richten op het bouwen van woningen voor bepaalde doelgroepen. Natuurlijk heeft iedereen recht op een goede woning maar ik vind vooral woningen voor jongeren, starters, ouderen en zorgvragers belangrijk. Ook vind ik dat we zuiniger moeten zijn met het landelijk gebied. Dus niet overal volbouwen met bedrijventerreinen.

Wat vind je van het plan om de randstad onder één bestuur onder te brengen?
In principe kun je met elke structuur aan de slag. Ik ben daar heel pragmatisch in. In de dagelijkse praktijk merken mensen trouwens weinig van de gevolgen van zo’n bestuurlijke verandering. Je moet gewoon gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn. Bepaalde zaken zoals Schiphol kunnen beter op randstedelijk niveau gedaan worden. Maar ook op het gebied van Openbaar Vervoer kun je samenwerken. Je ziet nu bijvoorbeeld dat Noord-Holland gebruik maakt van snelle buslijnen en Zuid-Holland van lightrail. Dat sluit dus niet op elkaar aan. Daar zouden de provincies op randstadniveau over kunnen praten. De PvdA Noord-Holland staat absoluut open voor discussie.

Het Programma van PvdA Noord-Holland heet ‘Kansen bieden, Kansen pakken’. Welke kansen moet Amsterdam de komende vier jaar pakken?
Iedereen tot 27 aan het werk of op school of stage. Belangrijk hierbij is dat jongeren niet alleen plichten hebben maar ook rechten. Amsterdam moet er dus ook voor zorgen dat er mogelijkheden zijn voor jongeren om aan het werk te kunnen of een opleiding te volgen. Daarnaast vind ik ook dat Amsterdam kansen moet pakken op het gebied van een echt duurzame ontwikkeling. Dat kan heel goed in samenwerking met de provincie en die samenwerking wordt alsmaar beter en dat vind ik echt winst. We buiten dan de sterke kanten van elkaar dan uit. Zo steekt de provincie de laatste jaren gelukkig ook gewoon veel geld in Amsterdam. Op die manier kunnen we ook samen werken aan het maken van prachtwijken!

Hoe zien de komende dagen er voor je uit?
De afgelopen dagen heb ik veel debatten gevoerd en dat zal de komende dagen ook nog zo zijn. Maar ik vind dat je daar geen verkiezingen mee wint. Die win je door echt campagne te voeren. Tot 7 maart blijf ik daarom zoveel mogelijk de straat opgaan. Iedereen van de PvdA hoop ik!