28 augustus 2009

Vijf vragen over ontbijt op school

1. U diende eerder een voorstel in om ontbijten op scholen mogelijk te maken. Waarom?

Veel kinderen in Amsterdam bleken zonder ontbijt naar school te gaan. Dat is zorgelijk want het ontbijt is ontzettend belangrijk. Het zorgt ervoor dat je lichaam wordt geactiveerd en dat je beter kan leren. Als kinderen niet ontbijten, kunnen ze moeilijker leren. Wij willen alle Amsterdamse kinderen dezelfde kansen bieden op school.

2. Hoe is de proef met ontbijt op scholen verlopen?

Uiteindelijk is er een lunch op scholen aangeboden. Ook belangrijk, maar wij hebben aangegeven dat het ontbijt er ook nog moet komen. Het blijkt nog steeds wenselijk en nodig te zijn.

3. Uw voorstel om ontbijt op scholen aan te bieden: betutteling of bittere noodzaak?

Bittere noodzaak. Het is al meer dan tien jaar bekend dat veel Amsterdamse kinderen zonder ontbijt naar school komen en dat dit kan zorgen voor leerachterstanden. Het aanspreken van ouders en het aanbieden van informatieprogramma’s heeft nog geen effect gehad, daarom is het aanbieden van ontbijt op scholen een redelijke oplossing.

4. Moeten ouders niet veel meer op hun verantwoordelijkheden worden gewezen?

Ouders moeten zeker op hun verantwoordelijkheden worden gewezen, maar ondertussen helpen we de kinderen. Zij kunnen er immers niks aan doen dat de ouders hun verantwoordelijkheid niet kunnen of willen nemen.

5. U heeft zelf schoolgaande kinderen. Vanochtend met ze ontbeten?

We ontbijten altijd aan tafel. Mijn kinderen eten bruine boterhammen en een glas sap. Mijn zoon van 2 gaat naar de crèche en mijn dochter van 4 naar school. Ze neemt brood, drinken en fruit mee.