20 april 2009

Vijf vragen over noodopvang illegalen

1. Vorige week werd bekend dat Amsterdam, in weerwil van afspraken met het rijk, noodopvang blijft bieden aan uitgeprocedeerde illegale dak- en thuislozen. Goede zaak?

Amsterdam biedt in noodgevallen opvang aan asielzoekers, die geen opvang meer krijgen van het Rijk, maar nog wel rechtmatig in Nederland zijn omdat er een andere procedure speelt (bijvoorbeeld verblijf op medische gronden). Daarnaast biedt Amsterdam hulp aan uitgeprocedeerde asielzoekers, die buiten hun schuld niet naar het land van herkomst kunnen vertrekken. Ik vind dit een goede zaak, sterker nog een morele verplichting.

2. De aankondiging van GroenLinks-wethouder Marijke Vos, dat Amsterdam in uitzonderingsgevallen illegalen te hulp komt, leidde tot boze reacties in de Tweede Kamer. Terecht?

De Tweede Kamer zou er beter aan doen zelf opvang te gaan bieden aan de asielzoekers, die nu door de gemeenten moeten worden opgevangen. Het toont weer hoe ver Den Haag van de werkelijkheid af staat.

3. PvdA-Kamerlid Hans Spekman vindt het plan van Vos ‘nergens op slaan’ en denkt dat ‘het openhouden van de noodopvang is voor Vos blijkbaar een doel op zich geworden.’ Mee eens?

Spekman diende eind 2008 een motie in, die in de Tweede Kamer werd aangenomen. Uitgeprocedeerde asielzoekers, die een aanvraag voor verblijf in Nederland om medische redenen hebben gedaan, zijn hangende deze procedure legaal in Nederland. Zij kunnen echter vanwege de werking van de Koppelingswet geen aanspraak maken op opvang. De Motie Spekman brengt hierin verandering. Eind 2009 wordt opvang voor deze groep dus mogelijk gemaakt. In het kader van zijn motie zou je toch zeggen dat hij het probleem erkend. Ik begrijp dan ook niets van deze uitspraak.

4. Hoe groot is de groep eigenlijk waar het om gaat?

Het gaat om enkele asielzoekers op jaarbasis.

5. De Amsterdamse VVD heeft aangekondigd de wethouder om opheldering te vragen tijdens de volgende raadsvergadering. Wat vindt en verwacht u daar van?

Ach het wordt weer een showtoneel. Ik heb de VVD in Amsterdam heel hoog zitten, maar af en toe moeten ze de landelijke VVD gewoon volgen. We wachten het af.