7 december 2006

Vijf vragen over de wet Bibob en de Wallen

1. Eén derde van de ramen op de Wallen gaat dicht. De vergunningen worden ingetrokken. Is dat niet wat overdreven?
Waar het de gemeente Amsterdam om gaat, is malafide en criminele ondernemers aan te pakken. Bij de gemeente bestond het vermoeden dat er op de Wallen ondernemers met ‘crimineel’ geld zitten. Dit vermoeden is door bureau Bibob onderzocht. De gemeente kan niet toestaan dat er malafide ondernemers in de stad opereren. Het intrekken van de vergunning is daarom een logische actie van het gemeentebestuur.

2. Wat houdt de wet Bibob eigenlijk in?
De wet staat voor bevordering integriteitbeoordelingen door het openbaar bestuur. Uitvoering van de wet ligt bij het bureau Bibob en valt onder het ministerie van justitie. Met de wet Bibob in de hand kan de overheid (in dit geval de gemeente) een vergunning intrekken van bedrijven die bijvoorbeeld te maken hebben met het witwassen van geld.

3. Help je met deze maatregel ook de prostituees die daar werkten?
Daar heeft de vergunningverlening in principe niets mee te maken. Maar het is natuurlijk mogelijk dat als gevolg van de sluiting van een aantal ramen prostituees hun baan verliezen. De gemeente doet overigens ook haar best om illegale praktijken tegen te gaan, zoals mensenhandel en gedwongen prostitutie.

4. De prostitutie zal zich verplaatsen. Is het niet een kwestie van het doorschuiven van problemen?
Op de Wallen zal nog steeds prostitutie zijn. Het intrekken van vergunningen en dus de sluiting van een aantal ramen hoeft niet te betekenen dat de prostituees op andere plaatsen gaan werken. Er kunnen nieuwe bedrijven gevestigd worden op die locaties. Als dit bonafide ondernemers zijn, verstrekt de gemeente een vergunning.

5. Is dit nog maar het begin? Kan het zijn dat het wallendistrict straks niet meer ‘rood’ gekleurd is?
Dat is in elk geval niet de bedoeling. De gemeente doet deze acties niet omdat ze af wil van de Wallen. Het gaat erom dat er geen bedrijven op de Wallen zitten die ongeoorloofde praktijken uitvoeren of geld witwassen. Sinds een aantal jaren is de prostitutie legaal in Nederland. Een bonafide prostitutiebedrijf is welkom op de Wallen.