6 maart 2008

Versterking leerplichtfunctie werpt eerste vruchten af

Sinds vorig jaar steekt De Baarsjes extra geld in de handhaving van de leerplicht. De eerste resultaten hiervan zijn zichtbaar. Zo blijkt uit het Jaarverslag Leerplicht De Baarsjes 2006 – 2007. Door dat er extra menskracht beschikbaar is, worden verzuimzaken sneller afgehandeld. De leerplichtambtenaren hebben meer tijd voor preventie en handhaving. In vergelijking met de rest van de stad is het zogenaamde relatief verzuim (veelvuldig niet op school zijn) laag. Het absoluut verzuim (wel leerplichtig, niet ingeschreven op een school) is iets hoger dan in de rest van de stad.

Het afgelopen jaar stond ook in het teken van de stedelijke reorganisatie van de leerplichtfunctie en het verbeteren van de registratie van het verzuim. Inmiddels voert De Baarsjes de leerplicht uit in samenwerking met andere stadsdelen in West. Belangrijk daarbij is dat iedere basisschool in De Baarsjes zijn eigen herkenbare leerplichtambtenaar houdt.

Het melden van verzuim door scholen is verbeterd. Als stadsdeel krijgen we daardoor de werkelijke omvang van het verzuim steeds beter in zicht. Verantwoordelijke portefeuillehouder onderwijs Godfried Lambriex: “Onze vermoedens blijken waar; veel verzuim werd niet gemeld. Door het beter melden zullen de verzuimcijfers de komende jaren nog wel blijven stijgen, ook al zijn we effectiever in de aanpak.”

Kinderen (en hun ouders) moeten op de basisschool leren dat verzuim niet mag, omdat het niet goed is voor de leerprestaties. Leren ze dat niet dan beginnen ze met een verkeerde houding aan het voortgezet onderwijs, met alle risico’s van dien. Bovendien is schoolverzuim vaak het signaal dat er met een kind of gezin meer aan de hand is. Godfried Lambriex: “Daarom denk ik dat we, nu we zien hoe groot het probleem echt is, met alle stadsdelen moeten kijken of we er niet nog harder tegenaan moeten.”