Verslag van de Raadsvergadering door Thijs Reuten
Raadsverslag nr. 27 door Thijs Reuten over de inbreng van de PvdA in de gemeenteraad.
Bespreking ACAM-rapporten fractiebudgetten
Het debat over de ACAM-rapporten met betrekking tot de fractiebudgetten startte met de bijdrage van PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher. Klik hier voor zijn inbreng in het debat. Hij ging daarin onder meer in op het aftreden van wethouder Huffnagel en vroeg een aantal partijen tekst en uitleg te geven om daarmee te proberen het ook bij hem ontstane beeld te ontzenuwen. Dat laatste lukte niet goed. De PvdA diende ondersteund door GroenLinks, VVD, CDA, SP en D66 een motie in die met algemene stemmen werd aangenomen. Daarmee is besloten dat iedereen die in het geheel geen verantwoording heeft ingediend over één of meer jaren en de fracties die hebben aangegeven nog met nadere toelichting of onderbouwing te komen, daarvoor nog tot 1 juni de kans krijgen. Daarnaast wordt het presidium van de raad gevraagd te onderzoeken of en zo ja op welke punten de Verordening aangepast of verduidelijkt moet worden. Ook moet het presidium zo nodig met voorstellen komen voor geheel of gedeeltelijke terugvordering of korting van respectievelijk helemaal niet verantwoorde bestedingen of verkeerd besteed geld. Thijs Reuten stelde namens de PvdA-fractie tijdens het debat dat mogelijke onduidelijkheid van de Verordening, waar dus nog nader naar zal worden gekeken, ‘op geen enkele manier als verzachtende omstandigheid kan worden aangevoerd voor het niet leveren van een deugdelijke verantwoording of voor mogelijk handelen tegen de gemeentewet, de belastingwetgeving en de Verordening zelf’.
Tijdens het debat werden naast vragen aan de VVD over de gang van zaken rond de vergoeding aan de VVD fractievoorzitter met name ook kritische vragen gesteld aan het CDA (ook vaste kostenvergoedingen aan raadsleden), Mokum Mobiel (o.a. 21.000 euro aan eigen bedrijf raadslid, 9000 euro niet met bonnetjes verantwoorde uitgaven) en Leefbaar Amsterdam (‘we wisten niet dat we iets moesten verantwoorden’)
De motie die de PvdA, met ondersteuning van GroenLinks, VVD, CDA, SP en D66 vindt u onderaan deze pagina in WORD.
Bollywood filmaward uitreiking
PvdA-woordvoerder Rachid Jamari complimenteerde het college met het binnenhalen van dit grote evenement. Hij zei vertrouwen te hebben in de positieve effecten voor de economie van Amsterdam door het evenement zelf, maar vooral ook als gevolg van de positieve publiciteit voor de stad. Daardoor wordt na de uitreiking van de awards in de ArenA veel extra bezoek aan de stad verwacht, vooral ook uit Azië waar alleen al naar de uitreiking van de awards 400 miljoen mensen kijken. Jamari had in de commissie al aangegeven de procedure die geleid heeft tot de garantstelling door Amsterdam voor een bedrag van 1 miljoen euro niet geweldig te vinden. Er was te weinig tijd op het moment dat het college het evenement moest binnenhalen. De PvdA’er benadrukte ook al eerder, te verwachten dat iedereen zich vanzelfsprekend tot het uiterste inspant om de garantie niet te benutten, door voldoende sponsoring te realiseren.
Beleidskader hoofdnetten verkeer
Dit beleidskader gaat over de zogenaamde hoofdnetten auto en fiets. Er worden randvoorwaarden in geformuleerd over de manier waarop met de hoofdnetten moet worden omgegaan. PvdA’er Herman Marres motiveerde waarom zijn fractie een voorstel van de VVD om bij motie de stadsdelen te dwingen veranderingen aan de hoofdnetten vooraf ter toetsing voor te leggen niet zou steunen. De PvdA steunde wel een motie waarmee wordt afgezien van de splitsing van het hoofdnet fiets in fietscorridors (voorheen hoofdnet) en hoofdnet (voorheen onderliggend net)
Advies Amsterdam aan ROA over concessie openbaar vervoer 2006-2012
PvdA-woordvoerder Herman Marres benadrukte in zijn bijdrage dat de plannen, waarover de gemeenteraad het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA) slechts adviseert, voor een andere manier van omgaan met de verschillende openbaar vervoer lijnen in de regio, grote gevolgen kunnen hebben voor de stad. De PvdA heeft dan ook gevraagd om bijvoorbeeld te vergelijken met de huidige opzet voor wat betreft het aantal reizigers. Het nieuwe plan kan namelijk betekenen dat hoewel het vervoer op bepaalde verbindende lijnen verbetert (radiaal verbindingen), door verslechtering van de overstaptijden en haltes minder dichtbij huis op het ‘ontsluitende net’, er per saldo reizigers zullen afhaken. Met het wijzigingsvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en CDA werden acht veranderingen aangebracht in het advies aan het ROA. Het is afwachten voor Amsterdam of de door het ROA, waarin Amsterdam uiteraard wel vertegenwoordigd is, vast te stellen openbaar vervoer concessie zal leiden tot ingrijpende wijzigingen of niet.
Aanvullend krediet Afvalcentrale
De PvdA vindt het buitengewoon ernstig dat, voor het overigens goede en innovatieve project voor de stad, een groot aanvullend krediet wordt gevraagd omdat er een kostenoverschrijding is. Blijkbaar is er al dan niet door externe adviesbureau’s onvoldoende lering getrokken uit andere grote projecten. Helaas, stelde PvdA-woordvoerder Marius Nijman vast, moeten we om het project nu alsnog op een goede manier af te kunnen ronden, dit grote bedrag van ruim 25 miljoen euro wel beschikbaar stellen. Het krediet zou overigens rendabel moeten zijn, net als de rest van de Amsterdamse investering. Dat betekent dat Amsterdam in de toekomst opbrengsten zal krijgen uit de centrale, waarmee het geld terugkomt.
Samenvoeging Waterleidingbedrijf en Dienst Waterbeheer en Riolering (Dwr)
Aad Brinkman complimenteerde het college in een zeer amusante en interessante bijdrage met twee zeer goed functionerende gemeenteonderdelen die nu samen verder gaan. Hij memoreerde dat op deze manier ook voor de lange termijn deze belangrijke ‘nutsdiensten’ op een goede wijze in de gemeente verankerd worden. De samengevoegde organisaties zullen hopelijk in de toekomst net als nu apart, duidelijk maken dat de overheid dit soort voorzieningen kwalitatief goed en efficiënt kan organiseren.
Onderzoek Combino
Op initiatief van onder andere Marius Nijman werd een voorbereidingscommissie van gemeenteraadsleden benoemd die een onafhankelijk onderzoek gaat voorbereiden naar de aanpassing van de Combino-trams, die op dit moment wordt uitgevoerd. De gemeenteraad is blij met de hernieuwde garantie die Siemens na modificatie van de trams geeft en heeft daar ook vertrouwen in, maar wil desondanks graag zelf de aanpassing onderzoeken om zeker te weten dat die zal voldoen.
Overige agendapunten
In de raadsvergadering werden verder nog vragen gesteld over het volgens velen seksistische karakter van een boek dat als presentje is uitgedeeld aan ambtenaren op het stadhuis. Veel raadsleden gingen in op de kwestie. Volgens de burgemeester kun je het boek terugsturen of wegleggen als je het niet wilt lezen. Aangezien de burgemeester zich niet wenste uit te spreken over het karakter van het boek en hoe dat door een deel van de ambtenaren ervaren wordt, werd hem door PvdA’er Bouwe Olij gevraagd of hij een racistisch boek wel zou hebben tegen gehouden. De burgemeester: ’Ik kan me vorstellen dat ik het dan anders zou beoordelen’. Ook andere PvdA-raadsleden stelden de burgemeester in aanvulling op de vragen van GroenLinks een vraag, onder meer over de manier waarop het boek blijkbaar wordt ervaren door een deel van de medewerkers en over de zorgplicht van de werkgever.
Ook werd het eerder bevroren geld voor Cosmic weer vrijgeven.
Verder waren er vragen over de mishandeling van een Amerikaanse homoseksueel op Koninginnedag. De burgemeester zei in antwoord op de vragen deze zaak, maar ook al die zaken die minder publiciteit krijgen, vreselijk te vinden. De overheid, de politie moet er alles aan doen om dit te voorkomen. Dat geld voor alle geweld en discriminatie. Maar de overheid kan dat niet alleen. Daar zal iedereen z’n steentje aan moeten bijdragen.
Tenslotte werd ook nog gesproken over de door een protestactie van de jury niet uitgereikte Amsterdamse kunstprijzen. De raad steunde de voordracht van het college op dit punt.