25 april 2007

Verslag van de Gemeenteraad van 25 april

Raadsverslag nr.47 door Thijs Reuten over de inbreng van de PvdA in de gemeenteraad.

Mondelinge vragen

The Hangout (jongerenhonk) Weespertrekvaart: In antwoord op vragen van de SP aan de burgemeester naar de handhavingsactie gaf Cohen aan dat de gemeente een einde wil maken aan het gebruik van terreinen in dat gebied zonder toestemming of vergunning. Daarom is recent overgegaan tot ontruiming van het jongerenhonk. Volgens de burgemeester was de reden dat het zoeken van een vervangende ruimte – ook in de achterliggende periode – samen met het stadsdeel niet is gelukt gelegen in de ‘verwevenheid van The Hangout met de Hell’s Angels’ die buren zijn van The Hangout. De burgemeester kondigde aan dat ook het terrein dat Hell’s Angels in het gebied zonder recht of titel in gebruik heeft per 1 mei leeg zal moeten opleveren.

Niveau basisonderwijs in Amsterdam: Naar aanleiding van een recent verschenen onderzoek naar de zogenoemde Periodieke Peilingen van het Onderwijsniveau van de afgelopen 20 jaar stelde PvdA-raadslid Charlotte Riem Vis een aantal vragen. Ze vroeg onder meer of de Rijksinspectie volgens de wethouder wel grip heeft op de situatie in Amsterdam en wat is de rol van de lokale overheid hierbij? Is er regie vanuit de centrale stad richting de basisscholen en stadsdelen om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen?

De zorgen over kwaliteit van het basisonderwijs worden gedeeld door wethouder Buyne, antwoordde zij op de vragen van de door de onderzoeksresultaten gealarmeerde Riem Vis. Buyne zegde toe dat heel scherp gekeken zal worden naar de rol van de onderwijsinspectie bij de controle op de kwaliteit, de manier waarop die verstrekt kan worden en de mogelijkheden om tekortkomingen te verbeteren. Riem Vis zei het belangrijk te vinden dat haast wordt gemaakt met het verkrijgen van meer instrumenten om bij te sturen op lokaal niveau. De wethouder zei hoopvol te zijn dat het Rijk de gemeenten, met name de G4, meer ruimte zal gaan geven om zelf de kwaliteit van het basisonderwijs gericht te controleren en te beïnvloeden.

Gemeentelijke verordening inburgering
PvdA-raadslid Riem Vis complimenteerde het college met de voorliggende verordening. Die is het gevolg van de in Den Haag al weer enige tijd geleden aangenomen nieuwe Wet Inburgering. Hoewel de PvdA in de commissie nog de nodige vragen had over de achtergrond van een aantal concrete bepalingen, benadrukte Riem Vis tijdens de raadsvergadering de goede inbedding in deze verordening van het al eerder vastgestelde specifiek Amsterdamse beleid (o.a. ‘Niemand aan de kant’). Na beantwoording van de vragen uit de raad door het college werden op initiatief van D66, gesteund door onder meer de PvdA, nog twee amendementen aangenomen. Daarmee werd onder andere vastgelegd dat in het inburgeringsaanbod ook aandacht wordt geschonken aan thema’s als mensenrechten, tolerantie en vrijheid van meningsuiting.

Notitie Amsterdam Gay Capital; tolerante homostad
De notitie van VVD-raadslid Flos en het standpunt van het college daarover werd besproken in de gemeenteraad. Namens de PvdA complimenteerde Charlotte Riem Vis de VVD met de notitie. Ze was ook blij met de constructieve en meedenkende toon van het collegestandpunt. Riem Vis gaf naar aanleiding van de suggestie over stimulering van aanwezigheid van gratis condooms op fee sten en in bars ook aan dat mensen onverminderd een eigen verantwoordelijkheid hebben voor veilig vrijen. Bovendien kan niet onvermeld blijven dat er mannen zijn die juist liever, bijvoorbeeld vanwege de spanning, geen condoom willen gebruiken ondanks de risico’s. Het preadvies bij de notitie werd door de gemeenteraad aanvaard.

Sanering Oostergasfabriekterrein (Polderweggebeid)
De PvdA-fractie ging akkoord met het voorstel dat enigszins technisch van aard is, maar PvdA’er Michiel Mulder wilde nog wel twee punten aan het college meegeven. ‘Dit is een voorbeeld van een project waarbij de risico’s en het risicomanagement ruimer hadden kunnen worden beschreven, daarom hopen wij dat het college haast wil maken met het preadvies bij de notitie over de procedure bij grote projecten’. Daarnaast maakte Mulder nog een opmerking over de manier waarop de BTW-voorwaarden bij dit soort ingewikkelde projecten zijn opgenomen. Dat is soms lastig te beoordelen.

Kantorenloods
Ter aanvulling op het werkplan van de Kantorenloods 2006-2007 lichtte Michiel Mulder de aanvullende voorstellen van de PvdA toe. Hij zei zeer blij te zijn met de instelling van de kantorenloods die de leegstand van kantoren moet aanpakken en moet zorgen voor alternatieve gebruikers Ter ondersteuning van het doel van de kantorenloods diende de PvdA een motie in waarin onder meer wordt gevraagd om het bezien van de mogelijkheden van een leegstandheffing voor eigenaren die er de voorkeur aangeven om heel lang te wachten op een goede huurder die de volle prijs wil betalen. Ook stelde de PvdA voor om naast de objectgerichte benadering ook een gebiedsgerichte benadering te hanteren, die bijvoorbeeld de transformatie van gebieden als Amstel III kan ondersteunen. Dit werd toegezegd door het college. De motie werd uiteindelijk beperkt tot het punt over de leegstandsheffing en de opdracht aan het college om bij behoefte aan gemeentelijke kantoren zoveel mogelijk te kijken naar bestaande leegstaande kantoren. De motie werd aangenomen.

Actualiteit peildatum Hasebroekstraat
Hetti Willemse lichtte namens de PvdA het initiatief toe om deze actualiteit op de raadsagenda te zetten. Ze stelde een aantal vragen over wat er precies gebeurd is rond de afgifte van een peildatum voor de sloop/renovatie van een huizenblok in de Hasebroekstraat. In dit geval was er een negatief advies van het stadsdeel en dat is uiteindelijk niet gevolgd. Wethouder Herrema legde uit wat de procedure precies is en hoe deze keer de procedure verlopen is. ‘Het lukt meestal om er in overleg met het stadsdeel uit te komen, dus dat heeft de voorkeur. De centrale stad gaat erover, maar het is uitzondering dat tegen een advies van het stadsdeel in een ander besluit wordt genomen’. Volgens de wethouder was bij de gemaakte afweging in dit geval overigens niet over e e n nacht ijs gegaan. ‘Gebleken is dat in dit geval meer dan 60% voor de plannen is. De eis van 70% van de mensen die het ermee eens moet zijn is niet gekoppeld aan de afgifte van een peildatum. De peildatum is gekoppeld aan de mate waarin men erin slaagt om de bewoners binnen de gestelde tijd opnieuw te huisvesten’. De wethouder antwoordde op de vragen van de raad daarover dat in de procedure geen fouten zijn gemaakt. Wel is het voorval aanleiding voor de wethouder om alle regels en procedures nog eens goed tegen het licht te houden.

CAR-verzekering Noord Zuid-lijn
Nadat de gemeenteraad op voorstel van het college al weer enige jaren geleden besloten heeft de werkzaamheden aan de nieuwe metro niet te verzekeren, omdat er geen verzekeraar was te vinden die tegen een redelijke premie een verzekering aan kon bieden. Het was toen beter het zelf te doen, omdat de dekking niet compleet was en de verhouding tussen premie en dekkingsbedrag geheel zoek. Naderhand zijn alsnog voor delen van de lijn verzekeringen afgesloten. Nu is ook voor de laatste nog niet afgedekte risico’s tegen een redelijke premie een zogenaamde Construction All Risk verzekering gevonden. Myriam Bergervoet complimenteerde het college hiermee. Dat het nu wel gelukt is komt mede doordat het project een eind op streek is en de risico’s steeds beter in te schatten zijn. ‘Het is goedkoper en met een betere dekking’, aldus wethouder Herrema. Behalve de PvdA waren ook de andere fracties tevreden dat nu een externe verzekering is gevonden, wat natuurlijk mits tegen fatsoenlijke voorwaarden altijd de voorkeur heeft. Alleen de SP-fractie hield
volkomen onbegrijpelijk ook nu vol dat jaren geleden tegen een exorbitante premie een slechte verzekering had moeten worden afgesloten.

Jongeren- en studentenhuisvesting
Hetti Willemse steunde het uitwerkingsplan rond het realiseren van meer jongeren- en studentenhuisvesting. Ze memoreerde wel dat de PvdA-fractie er van uit gaat dat het aantal woningen met zogenaamde campuscontracten beperkt blijft tot de 800 woningen uit de afspraken met de corporaties. Ook labeling van sociale huurwoningen is geen favoriet instrument van de PvdA. Ook daar houdt de PvdA vast aan het totaal van 800 te labelen woningen uit de afspraken met de corporaties. ‘Daar moeten de in dit plan te labelen woningen dus van worden afgetrokken’. GroenLinks diende daar mede namens de PvdA een wijzigingsvoorstel voor in, dat werd aangenomen. Daarnaast werd ook een motie van de VVD aangenomen die oproept om de Brandweer meer voorlichting te laten geven aan onder meer studenten over brandveiligheid.